Olaszország bezárta líbiai követségét, az olaszokat hajóval menekítették ki

Tripoli
Tripoli

Olaszország ideiglenesen felfüggesztette a líbiai Tripoliban levő nagykövetsége működését, amelynek személyzetét hajóval szállították el – közölte az olasz külügyminisztérium honlapja vasárnap.

    Olasz külügyi források szerint mintegy hatvan olasz, közöttük a nagykövetségen dolgozó diplomaták egy máltai felségjelzésű teherhajóval hagyták el Líbiát. Sajtóértesülések szerint a Líbiából menekülő olaszok száma ennél sokkal több. 
    A hajót egy olasz hadihajó, valamint egy drón kíséri. A római külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai képviselet tevékenységének felfüggesztésére a Líbiában egyre bizonytalanabbá váló helyzet miatt volt szükség. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem tömeges evakuációról van szó, mivel több mint száz a továbbra is Líbiában dolgozó olaszok száma, közöttük vannak az Eni olasz kőolajholdingnak a líbiai kutaknál dolgozó  szakemberei is.   
    Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy az egyre rosszabbodó líbiai helyzet rendkívüli elkötelezettséget sürget a nemzetközi közösség részéről, és Itália kész ebben szerepet vállalni az ENSZ által megszabott keretek között. Az olasz diplomácia vezetőjének kijelentéseire reagálva az Iszlám Állam (IÁ) rádióállomása ellenségnek kiáltotta ki a “keresztes háborút hirdető” Olaszország külügyminiszterét. 
    Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter szerint Itália készen áll egy európai és észak-afrikai országok alkotta koalíció vezetésére a líbiai helyzet rendezésére. 
    “Ha ötezer fős kontingenst küldtünk Afganisztánba, még jelentősebb szerepet kell vállalnunk Líbiában, ahol az IÁ az olasz partoktól 350 kilométerre fenyeget” – jelentette ki az olasz védelmi miniszter.

Forrás: MTI   


Hasonló cikkek