Olcsóbb és gyorsabb pénzátutalási rendszer kell

Olcsóbb és gyorsabb pénzátutalási rendszerek kidolgozására szólította fel az euróövezeti bankokat Jens Weidmann, Németország központi bankjának (Bundesbank) elnöke, hogy felvegyék a küzdelmet olyan alternatívákkal szemben mint például a Facebook jövőbeni kriptopénze, a libra.

A Handelsblatt című német üzleti lap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában Jens Weidmann – aki Bundesbank elnökként tagja az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának is – kijelentette, nem híve annak, hogy mindig rögtön az állam segítségéért kiáltsanak és tőle várják a megoldásokat.

Egy piacgazdaságban a vállalatok feladata, hogy a fogyasztók igényeit kielégítő termékeket fejlesszenek ki – mutatott rá Weidmann, aki szerint egyelőre nincs nyomós ok arra, hogy az euróövezeti jegybank saját digitális devizát fejlesszen ki.

A német jegybankár jó ideje figyelmeztet arra, hogy óvatosságra van szükség a magánszektor kriptodevizáit illetően. Véleményével nincs egyedül, számos európai tisztségviselő fejezte ki aggodalmait az Egyesült Államoknak a Facebook Libra projektje miatt.

A Facebook tavaly júniusban jelentette be, hogy libra néven kriptodevizát készül létrehozni a nemzetközi fizetési forgalom megkönnyítése, illetve a világ pénzügyi szolgáltatásokkal még le nem fedett területeire való kiterjesztése érdekében. A libra stable coin lenne, azaz árfolyamát egy valódi devizákból és állampapírokból képzett kosárhoz kötnék.

A libra, csakúgy mint a bitcoin és a kriptodevizák nagy többsége mögött a blokklánc technológia, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszer áll.

Ugyanakkor Christine Lagarde, az EKB elnöke – csakúgy mint Mark Carney, a brit jegybank kormányzója – úgy véli, hogy a központi bankoknak át kellene gondolniuk, van-e értelme saját digitális devizát kifejleszteniük és bevezetniük. Lagarde ezt a kérdést beemelheti az EKB monetáris stratégiájának átfogó felülvizsgálatába, amely a tervek szerint e hónapban indul el.

A Bundesbank elnöke a Handelsblattnak kijelentette, nem ellenzi, hogy a központi bankok ilyen vizsgálódást indítsanak. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy ilyen döntésnek először minden előnyét és hátrányát világosan megállapítsák. Addig is bármilyen devizát pénzügyi felügyelet alá kell vonni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében.

MTI

Nyitókép bundesbank.de


Hasonló cikkek