Oltani fognak az olaszok Astrával, de nem mindenkit

Jerez J. Gyula

Az idősekre nem annyira veszélyes a brit-svéd vakcina.

Az Európai Gyógyszerügynökségnek kell dönteni az AstraZeneca használatáról Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár szerint, aki egy keddi interjúban kijelentette, nem függesztik fel a vakcina alkalmazását, legfeljebb módosítják a védőoltásban részesülők életkorát. Olaszországban kedden is folytatták az AstraZenecával való oltást, mellyel az ötvenöt év alatti, valamint az ennél idősebb korosztályt is vakcinázzák egészen 79 éves korig. Három tartomány – Veneto, Marche, Toszkána – a nyolcvan éveseket is a brit-svéd védőoltásban részesíti.

Pierpaolo Sileri orvos, egészségügyi államtitkár a SkyTG24 hírtelevíziónak adott interjúban, kijelentette, hogy nem az olasz hatóságok, hanem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatáskörébe tartozik, hogy „központi” döntés szülessen az AstraZeneca használatáról. Sileri szerint többféle döntést hozhatnak: „vagy tovább használjuk az AstraZenecát, vagy felfüggesztik az alkalmazását, vagy – és ez a legvalószínűbb – korlátozzák a beoltandók életkorát”. Hozzátette, hogy a korlátozás elsősorban a fiatalabb nőkre vonatkozhat, mivel az ő esetükben tapasztalható a „nagyon ritka rendellenesség” előfordulása.

Az egészségügyi államtitkár károsnak nevezte, ha minden ország más és más utat követ, és az egyik használja, a másik felfüggeszti az AstraZeneca alkalmazását. „Az AstraZeneca biztonságos, több előnye van a beadásának, mint hátránya” – jelentette ki Pierpaolo Sileri. Úgy vélte, „mivel nincsen elegendő oltóanyag, és védelmet kell nyújtani az időseknek, jelenleg az előnyöket kell szem előtt tartani”.

Sileri az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselőjének, Marco Cavalerinek a korábbi kijelentéseire reagált. Cavaleri egy kedden megjelent olasz lapinterjúban közölte: összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője hozzátette, azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Cavaleri szavai kisebb pánikot okoztak az olaszországi oltóállomásokon: így Nápoly egyik oltópontján is, ahol a hetvenévesek vakcinázása zajlott AstraZenecával, az idősek egy része magyarázatot követelt. A helyi egészségügyi hatóság vezetője a helyszínre sietett, és megnyugtatta az oltásra várókat.

Olaszországba az év eleje óta több mint 4 millió dózis AstraZeneca érkezett. Többek között azzal oltották be a 73 éves Mario Draghit miniszterelnököt is. Március 15-én néhány napra felfüggesztették az AstraZeneca használatát, majd újraindították.   Kedd estig 11,3 millió olaszt oltottak be, közülük 3,5 millióan kaptak második dózist is.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek