Ha az oltás egészségkárosodást okoz, a szlovák állam vállalná a felelőséget

Nemcsak a szlovák egészségügyben, de Európában is egyre gyakrabban téma a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele a társadalom bizonyos csoportjai számára. Eduard Heger miniszterelnök a 60 éven felüliek esetében tűzte ki ezt célul, mások pedig ugyan vitatják ezt.

Robert Klobucký szociológus szerint egyébként némelyeken segíthet az oltás kötelezővé tétele. „Elég sokan vannak, akik valóban félnek tőle, és nehezen vállalkoznak rá maguktól” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy ezen a téren az állami felelősségvállalás egy olyan elem volna, ami löketet adhat számukra.

A Markíza kiderítette, hogy az állam a jövőben kész lehet vállalni a felelősséget az oltás okozta tartós egészségügyi következményekért. Egy speciális kártérítési törvénnyel készül ez ügyben az igazságügyi minisztérium. Mária Kolíková miniszter is érzékeli a vakcinákkal szembeni valós félelmet, és ezzel szemben szerinte az államnak is kellő érzékenységet kell tanúsítania.

Az állami felelősségvállalást illetően Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter, parlamenti képviselő úgy módosítaná a javaslatot, hogy az elmúlt évben, tehát 2020. december 26-től kezdődően beadott vakcinákra is vonatkozzon.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) szlovák egészségügyi miniszter jelezte, hogy tud az igazságügyi minisztériumi kezdeményezésről is, az erre irányuló módosítás viszont azért kerülhet a gyógyszertörvénybe, mivel az jelenleg már a parlamentben van. Hasonló módosító javaslatot az ősz folyamán már benyújtott a Marián Kotleba vezette ĽSNS, amit a parlament elutasított, emiatt pedig elviekben félévig nem foglalkozhatnak ugyanezzel a kérdéssel.

Forrás: Tvnoviny.sk, parameter.sk

Fotó: TASR

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek