Öltözzünk úgy, mint Botticelli Tavasz nimfája

A Tavasz istennő fogadja a partra fújt Vénuszt

A Vénusz születése az itáliai reneszánsz és Botticelli egyik legismertebb műve. A számtalanszor reprodukált mű főalakja Vénusz, az univerzális szépség ideáljának megszemélyesítője, a testi-lelki szépség szimbóluma. A görög eredetű történet a reneszánsz kultúrában is tovább élt.

A címmel ellentétben a festményen nem Vénusz születését látjuk, hanem azt a jelenetet amikor megérkezik Ciprus szigetére. Vénusz a tenger habjai között születik, és Zephürosz nimfa fújja őt egy gyöngyházkagyló héjon a partra.

A partra érkező Vénusz tiszteletére Khlórisz avagy római megfelelője Flora igyekszik.  A tavasz és virágok istennője egy virágokkal díszített köpennyel készül Vénusz meztelen testét eltakarni. Ruháján lévő virágok a születést,  nyakában lévő mirtusz pedig Vénuszt jelképezi. Mind a gazdagon díszített ruháját, mind a Vénusz felé nyújtott finom köpenyt piros és fehér százszorszépek, sárga kankalinok és kék búzavirágok hímzése díszíti.

Életre kel a nimfa ruhája

Nicolas Bentel terméktervező nemcsak festményként tekint az alkotásra, hanem magukat a ruhákat is látja benne. Szeme kifejezetten a Tavasz istennő ruháján akadt meg. Bentel újraalkotta a virágos ruhadarabot, krémszínű  ruhával, finom organza felsővel és rózsaszín hullámzó drapériával.

Az első lépés az volt, hogy megvizsgáltam a festményt és megpróbáltam lemásolni a virágokat, hogy színeik és mintáik alapján katalogizáljam őket. A második lépésben hasonló ruhákat kerestem az akkori korból, hogy összevethessem az anyagokat és az eljárási technikát amit akkoriban alkalmaztak.

Miután Bentel kidolgozta a ruhadarab mintázatát, hímzésre és történelmi ruhadarabokra szakosodott készítőkkel dolgozott össze, hogy megszülethessen az elképzelése.

A legnagyobb kihívás megtalálni az egyensúlyt valaminek a pontos elkészítése és a között hogy az 2021-ben is hordható legyen. Hű akartam maradni a festményhez mégis valami olyat alkotni, amit az emberek talán szívesen viselnének egy szép napsütéses napon az idén.

 

 

 


Hasonló cikkek