Online Könyvtári Roadshow Dél-Szlovákiában

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával rendezi meg az eredetileg 2020 őszére tervezett Könyvtári Roadshow-t 2021. március 15-19 között. Az online térben valósul meg az ötnapos szakmai rendezvénysorozat.

„Minden nap más-más előadó lesz porondon. Lesz minden: előadások, workshopok, órabemutató foglalkozás, tankönyvbemutató, kérdezz-felelek” – tájékoztatott az eseményről Egyházi Dóra, az SZMKE megbízott elnöke.

HÉTFŐ – 2021. március 15.

Egyházi Dóra előadásában bemutatásra kerülnek a 2019-es kutatás adatai: Szlovákia többségében magyarlakta településeinek könyvtárai. Szó esik az SZMKE jelenének kihívásairól és jövőbeli terveiről.
Egyházi Dóra workshop: “…ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben…” – egy biblioterápiás foglalkozás bemutatása Márai Sándor írásán keresztül. Ha szeretnéd megtudni mi is az a biblioterápia, itt a helyed! Egy izgalmas művészetterápiás módszer.

KEDD – 2021. március 16.

Roncz Melinda előadása: Múltunk emlékei az online világban – Digitalizált tartalmak a Fórum Intézet honlapjain. A szlovákiai magyarok örökségének értékes anyagai által az előadás ezeket az otthonról (vagy a éppen a könyvtárakból) is elérhető gyűjteményeket kívánja bemutatni.
Roncz Melinda workshop: Digitálisnyomozó-képzés: Online tartalmak felhasználása a könyvtárban. Workshop nemcsak helytörténettel foglalkozóknak. Online tartalmak felhasználása a könyvtárban. A workshop egy hasznos segítség, hogy eligazodjunk a virtuális világ forrásaiban.

SZERDA – 2021. március 17.

Péterfi Rita előadása: A változásban rejlő lehetőség. Az előadás bemutatja, hogy egy országos szakkönyvtár – az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum – milyen új szolgáltatásokkal tartja a lépést a felhasználói igényekkel. A fejlesztéseinek eredményei: webináriumos képzés, chatkönyvtáros tájékoztatás, a kitelepüléses kölcsönzés, telephelyek közti könyvkölcsönzés.
Péterfi Rita workshop: Szervezetfejlesztés: Saját lehetőségeink számbavétele a fejlődés érdekében. Kiscsoportos munka során keressük a résztvevő könyvtárak együttműködési lehetőségeit. Fókuszban a hatékony kommunikáció. Együtt könnyebb. Bármely könyvtártípusnak ajánlott.

CSÜTÖRTÖK – 2021. március 18.

Csépányi Zoltán előadása: „Mondd meg Te az országnak, mit érdemes olvasni!” – A Nagy Könyves Beavatás országos olvasásnépszerűsítő kihívás. Ha olvasásnépszerűsítés, akkor ez egy szuper lehetőség ötletek, tippek gyűjtésére az olvasók toborzásához.
Kérdezz-felelek: Gond van a kamaszokkal? Nem olvasnak? Szeretnéd aktivizálni a felnőtt korosztályt? A trükköket, módszereket itt hallhatod.

PÉNTEK – 2021. március 19.

Simon Krisztina előadása: Könyvtárhasználati foglalkozások módszertana – tankönyvbemutató. Különböző módszertani ötletek is terítékre kerülnek, illetve adaptációs ötletek azokra a helyekre, ahol nincs iskolai könyvtár, vagy órakeret az információs műveltség fejlesztéséhez.
Órabemutató foglalkozás: ha gyakorlati megvalósítást szeretnél látni, ez a te tereped! Kriszta lendülete az online téren keresztül is magával ragad, hogy inspirációt gyűjthess a mindennapjaidhoz. Nézzük meg, ő hogy csinálja!

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek