Online látható az István, a király rockopera Győrből

A népszerű darabot március 15-én láthatjuk a Győri Nemzeti Színház előadásában.

Szörényi Levente és Bródy János Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján komponálták az István, a királyt. A Győri Nemzeti Színházban 2018 áprilisától Forgács Péter rendezésében, Kováts Gergely Csanád koreográfiájával, Tordai Hajnal jelmezeivel, Bátonyi György díszleteivel láthatta a közönség. Ez a produkció költözik most online térbe, és 2021. március 15-én, hétfőn délután 15 órától lesz megtekinthető.

Csiszár István (k) Torda szerepében a 2018-as győri előadásban (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A főbb szerepeket Másik Lehel (István), Cselepák Balázs (Koppány), Agócs Judit (Sarolt), Mózes Anita (Gizella), Vastag Tamás (Laborc), Csiszár István (Torda), Kisfaludy Zsófia (Réka), Molnár Erik (Asztrik), Forgács Péter (Prológ/Krónikás) alakítja, közreműködik a teátrum zenekara, énekkara, tánckara. Az online eseményről bővebb információ a győri színház hivatalos oldalán található.

Cselepák Balázs (jobbra) Koppány szerepében (Fotó: Győri Nemzeti Színház)

Már a rockopera 1983-as városligeti premiere hatalmas sikert hozott. A Géza fejedelem halála utáni helyzetet bemutató, István és Koppány ellentétére épülő zenés darabot kitörő lelkesedéssel fogadták a nézők. Varga Miklós akkor még csak az énekhangját adta István karakteréhez – a színpadon Pelsőczy László személyesítette meg a királyt –, ellenfele, Koppány szerepében Vikidál Gyulát hallhatta és láthatta a közönség. Azóta több színházi, illetve szabadtéri feldolgozás született, a fiatal énekesekre pedig minden esetben nagy erőpróba várt, hiszen Varga Miklós után Istvánt, Vikidál Gyula után Koppányt elénekelni nem kis feladat. A produkcióban felcsendülő dalok az első bemutató óta örökzöld slágerekké váltak, a rockopera népszerűsége pedig máig töretlen.

Az István, a király szerzőivel, első főszereplőivel készített interjúkat az alábbi linkeken olvashatják:

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek