Online oktatás nyolcadik osztály felett

Orbán Viktor újabb korlátozásokat jelentett be. Szigorodnak a szabályok, ami pedig az iskolákat illeti, digitális oktatásra állnak át a középiskolák és az egyetemek.

Az oktatási intézményekben nehéz megtartani a távolságot és a maszkviselés nem könnyíti meg sem a diákok, sem a tanárok dolgát. A szülők tanulási problémákat, lemaradásokat jeleztek s nehezményezték, hogy későn jut el hozzájuk az információ, ha a gyermekük egy társa vagy annak rokona koronavírusos. Munka mellett nem tudják megfelelően biztosítani a felügyeletet, ha muszáj otthon maradni s ők nem pedagógusok, így a magyarázat nélkül feladott tananyag elsajátítása problémát okoz.

Ezek a gondok tavasszal is felmerültek, de a vírus második hullámában sem oldódtak meg, sőt a tapasztalatok alapján egyre csak fokozódnak. Hasonló információk derülnek ki a Szülői Hang felméréséből, ami a HVG honlapján részletesen is olvasható.  Többek között, hogy a nehézségek ellenére a megkérdezettek 59%-a szeretné, ha szélesebb körben állnának át a távoktatásra.

Habár Orbán Viktor november 6-án még azt nyilatkozta: a szakemberek is tanácskoznak, mi volna a jobb megoldás, még körülbelül 7 hét van a téli szünetig, addig valahogy ki kell bírni bezárás nélkül, hogy a diákoknak ne kelljen ellenőrizetlen keretek között tanulnia.

Mára már viszont mások a fejlemények. A vírushelyzet továbbfokozódása miatt online oktatásra térnek át az iskolák. Tizennégy év alatt biztosítanak felügyeletet a gyermekeknek – írta meg a Szeged.hu hétfő délelőtt.

Hogy a döntést elősegítette –e a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közzétett felhívása, nem tudni. A bejegyzésben arra kérték a szülőket, aki teheti, ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét, Mint írták, nem tarthatóak a járványügyi intézkedések és meg kell védeni egymást:

“Azonban ez nem azt jelenti, hogy pánikra van szükség. Megoldásokra van szükség. Ez a kormány és az oktatásirányítás felelőssége. Ameddig viszont a kormány nem csak szavakban, hanem tettek szintjén is el nem kötelezi magát az élet és az egészség védelme mellett, addig is lépéskényszerben vannak a szülők.”

A távoktatás beállása után továbbra is fertőtlenítenek majd, ahogy tették ezt az őszi szünetben és teszik azóta folyamatosan, ahol szükséges. Például Csongrád-Csanád megyében legutóbb november 7-én, Szegeden katonák fertőtlenítették ezúttal a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium termeit. A múlt hétre pedig Makón rendeltek el egy általános iskola diákjai számára digitális oktatást.

A megyében, de országszerte is, az egyik legnagyobb gondot az okozza, hogyan tartsanak egyensúlyt a diákok tanulási érdeke és a veszélyeztetett korban vagy egészségügyi helyzetben lévő tanárok védelme között. A pedagógusok, a gyermekek, a szülők és nevelők leterheltsége még inkább hozzájárul ahhoz, hogy borúsan lássák a szituációt, hiszen a bizonytalanság mindenkire óriási hatással van. Mégis a kitartásuknak köszönhető, hogy az oktatást napról napra életben lehet tartani.

Habár a digitális tanulásról is megoszlanak a vélemények, mint szinte mindenről, ami a vírussal kapcsolatos, az intézkedésektől és azok betartásától a helyzet mérséklődését várják. S egyelőre úgy tűnik, legalább harminc napig maradnak a meghozott változtatások.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek