Online szavazáson döntött új fegyverzeteinek elnevezésérők az orosz katonai tárca

Eredményt hirdetett az orosz védelmi tárca abban az online szavazásban, amelyben az internet-felhasználók azon új fegyverzeteknek elnevezéséről dönthettek, amelyeket a Vlagyimir Putyin orosz elnök március 1-i beszédében mutatott be a törvényhozás két házának.

A nukleáris hajtóműves manőverező robotrepülőgép a Burevesztnyik (Viharmadár), a pilóta nélküli nukleáris tengeralattjáró a Poszejdon (Poszeidón),  a harci lézer pedig a Pereszvet elnevezést kapta.

Jurij Boriszov védelmi miniszterhelyettes a Rosszija 1 televízióban kijelentette, hogy a fegyverzetek még csütörtökön hivatalosan is megkapják az internetes szavazáson kiválasztott nevüket. Elmondta, hogy a véleménynyilvánításban csaknem 8 millióan vettek részt, ami azt jelzi, hogy az oroszoknak nem közömbös  a hadseregük, annak harckészültsége és Oroszország sorsa,

A szavazáson a minisztériumhoz beérkezett javaslatok közül fegyverzetenként 50 elnevezésből lehetett választani.

 


Alekszandr Pereszvet harcos keresztény szerzetes volt, aki a tatárok elleni győztes, 1380. szeptember 8-i kulikovó csata előtt kopjás párviadalban csapott össze az Arany Horda bajvívójával, Cselubejjel (vagy Temür bejjel). A párbajban mindkét vitéz életét vesztette, de Pereszvet nyeregben maradt.


Hasonló cikkek