Operaénekesekkel adják elő az István, a királyt

Gyöngyösi Levente készített szimfonikus átiratot Szörényi Levente-Bródy János rockoperájából, amit operaénekesek közreműködésével mutatnak be az Erkel Színházban.

Bizonyára sokan emlékeznek az 1983-as városligeti premierre. Varga Miklós akkor még csak az énekhangját adta István karakteréhez – a színpadon Pelsőczy László személyesítette meg a királyt –, ellenfele, Koppány szerepében Vikidál Gyulát hallhatta és láthatta a közönség. Mélyen megérintette a nézőket az István-Koppány ellentétre épülő, Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája nyomán született zenés produkció, mely népszerűsége a bemutató óta töretlen.

Varga Miklós (jobbra) és a 2015-ös királydombi előadás főszereplői (Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt)

Most új formát kap az eredeti rockopera: a Magyar Állami Operaház a jogtulajdonosokkal együttműködésben 2020. október 17-én és 25-én Szinetár Miklós rendezésében, operaénekesek közreműködésével mutatja be az István, a király szimfonikus operaváltozatát.

Kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely/ Pataki Dániel (István), Cseh Antal/ Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó/ Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár/ Varga Donát (Torda), Máthé Beáta/ Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János/ Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. A díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezte; a Magyar Nemzeti Balett tánckara számára Vári Bertalan készített koreográfiát. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát, valamint Gyermekkarát Kesselyák Gergely / Cser Ádám fogja vezényelni.

(Kiemelt kép: az 1983-as királydombi bemutató / MTI-fotó: E.Várkonyi Péter)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek