Operafesztiváloztunk Miskolcon: II. félidő

Június 10-én kezdődött és 19-én zárult az idei Bartók Plusz. Az operaünnep tíz napja alatt utcán, téren, színházban, koncertteremben, mindenhol szólt a muzsika és az ének. Csemegézzünk kicsit a fesztivál 2. felének programjaiból!

 

6. nap: Tragikus szerelmek és latin zene

Carmen III.felvonás az Avasi kilátónál, Prokofjev: Rómeó és Júlia balett a Jégcsarnokban, az Erkel Ferenc Kamarazenekar hangversenye a Kamaraszínházban, valamint egyéb helyszíneken big band-koncert, térzene és latin jazzmuzsika várta a közönséget a múlt szerdán.

 

Rómeó és Júlia (jelenet az előadásból) Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Éder Vera
Rómeó és Júlia (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Éder Vera)

 

Shakespeare Rómeó és Júliájának történetét a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház hozta el Miskolcra. A Jégcsarnokban bemutatott produkció tradicionális felfogásban került a nézők elé, Horatiu Cherecheş rendezésében. Prokofjev zenéjére Monica Cherecheş készített koreográfiát, a hagyományos díszletet és mellé klasszikus színű, formájú jelmezeket Natalja Kornyilova tervezett, még hangsúlyosabbá téve általuk a XVI. századbeli cselekményt. A kiváló táncosokkal színre vitt balett nagy sikert aratott a fesztivál közönségénél.

 

7. nap: Színházi ősbemutató és könnyed dallamok

Kortárs magyar operabemutató a Nagyszínházban, a Mitteleuropäische Kammerorchester hangversenye a Kamarában, Rákóczi-fantázia a téren, Big Daddy Wilson-koncert a Nyári Színházban – ezek a csütörtöki kínálat fontosabb eseményei.

 

Kreatív kapcsolatok (jelenet az előadásból) Fotó: Bartok Plusz Operafesztivál/ Gálos Mihály Samu
Kreatív kapcsolatok (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Gálos Mihály Samu)

 

Koprodukcióban mutatta be a Budapesti Operettszínház és a Bartók Plusz Operafesztivál Beischer-Matyó Tamás Kreatív kapcsolatok című kamaraoperáját. A két felvonásos darab négy személy egymáshoz fűződő viszonyát mutatja be. A szereplők: Fotós (Kendi Lajos), Üzletasszony (Frankó Tünde), Énekesnő (Lukács Anita), Programozó (László Boldizsár), munkájukban rendkívül sikeresek, ám magánéletükben már nem azok. A mai kor emberi viszonyait taglaló előadást Székely Kriszta rendezte.

A Szent István téren Tolcsvay László hét tételből álló, népzenei ihletésű, II.Rákóczi Ferencről szóló művét hallgathatta meg a közönség. „A hetedik fénysugár” szövegét Müller Péter Sziámi írta, az előadásban pedig Sebestyén Márta, Borbély Mihály, Móricz Mihály mellett maga a zeneszerző is közreműködött.

Még a Bartók Plusz bőséges kínálatában is kuriózumnak számított a Mitteleuropäische Kammerorchester fellépése: műsorukat XX.századi szerzők ritkán játszott darabjaiból állították össze. Schönberg, Enescu, Stravinsky és Bartók műveit Ajtony Csaba vezényelte.

 

8.nap: Főszerepben a nők

Látványos és nagyszabású programok várták a nézőket pénteken: Horgas Eszter hangversenye Gershwin-műveiből a Nagyszínházban, Carmen a Lovagi Tornák Terén, Szirtes Edina Mókus koncertje a Nyári Színházban, irodalmi est a Színészmúzeumban, görög tánczene a téren.

„Legyen az opera mindenkié!” – szól a Bartók Plusz szlogenje. Ez a gondolat inspirálta az Operafesztivál vezetőségét, amikor kitalálták az „Ezrek operája” programot. Ennek lényege, hogy minden évben kivisznek az utcára egy művet. A teljes darab bemutatását megelőzik beavató előadások a város több pontján, ahol díszletnek Miskolc épületeit használják. Az alkotók ilyenkor igyekeznek bevonni a nézőket is a cselekménybe, biztatván őket, hogy maguk is legyenek aktív részesei a történetnek. Idén ez a produkció Bizet Carmenje volt, amit Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatott a közönség három este. Az I-II. felvonást a Szent István téren, a harmadikat az Avasi kilátónál, a teljes és szcenírozott operát pedig a Lovagi Tornák Terén adták elő, és ingyenesen lehetett megtekinteni.

Mester Viktória (Carmen), Hector Lopez Mendoza (Don José), Molnár Levente (Escamillo) mellett közreműködött a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház kórusa, vezényelt: Kesselyák Gergely.

 

9.nap: Műfajok kavalkádja

Ariadne Naxosban a Nagyszínházban, Tokody Ilona és Pálúr János templomi hangversenye, bábelőadás a Csodamalom Bábszínházban, a Modern Art Orchestra fellépése és Bartók Jam a téren, Szűcs Gabi & Stereo Swing a Nyári Színházban – műfaji színesség jellemezte a szombati kínálatot.

Richard Strauss Ariadné Naxoszban című operáját a Kassai Állami Színház vendégjátékában, Linda Keprtova rendezésében láthatta most a közönség. Az egyfelvonásos darab érdekessége a „színház a színházban” megoldás: a színpadon ugyanis két operaelőadás előkészületei, bemutatói zajlanak. Strauss remekművét dúsan áradó melódiák, ötletben gazdag hangszerelés, bravúros énekszólamok, hatalmas szenvedélyek és humoros elemek jellemzik. Nem csoda, hogy a miskolci nézők kitörő lelkesedéssel fogadták.

 

10.nap: Finálé

Zárókoncert Kocsis Zoltánnal, Bartók Kórusok találkozója és hangversenye a Zenepalotában, Harcsa Veronika-koncert a Nyári Színházban, „Térdöngölő” a Szinvavölgyi Táncegyüttessel a Szent István téren – ezek a programok zárták a fesztivált.

 

Zárókoncert a Nagyszínházban Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Vajda János
Zárókoncert a Nagyszínházban (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Vajda János)

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar játékával vasárnap este befejeződött az idei Bartók Plusz Operafesztivál. Bartók három műve (Magyar képek, Táncszvit, Concerto), valamint Veress Sándor: Threnos – In memoriam Bartók Béla című kompozíciója Kocsis Zoltán vezényletével csendült fel.

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Ariadne Naxosban (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál/ Éder Vera)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek