Operett dallamok és cirkuszi produkciók Miskolcon

Kálmán Imre közkedvelt nagyoperettjével, A cirkuszhercegnővel indította évadát a Miskolci Nemzeti Színház. A premierre szeptember 21-én került sor.

Péntek óta megtekinthető az a nagyszabású látványvilággal, cirkuszi attrakciókkal rendelkező produkció, amelyből júliusban már tartottak egy előbemutatót Budapesten. A margitszigeti szabadtéri előadás most az itteni színpad adottságaihoz igazítva várja a miskolci nézőket, főbb szerepekben Eperjesi Erikával, Dobó Enikővel, Miller Zoltánnal, Szőcs Arturral, Harsányi Attilával, Bojtos Lucával, Papp Endrével, Somhegyi Györggyel.

Jelenet az előadásból: Eperjesi Erika (Fedora Palinska hercegnő) és a többi szereplő

A cirkuszhercegnő népszerűsége az 1926-os bécsi premier óta töretlen. Kálmán Imre melódiái fordulatos történettel párosulnak. Izgalmas szórakozást ígérnek a kulisszák mögötti titkok és az arisztokrácia tagjainak rejtett hazugságai, amelyek megnehezítik a szerelmesek egymásra találását. Cziegler Balázs díszletei, Berzsenyi Kriszta jelmezei mellett légtornászok, bohócok, állatidomárok és cirkuszi produkciók teszik még színesebbé az egyébként is káprázatos színpadi látványt. Az előadásban közreműködnek a Miskolci Balett táncművészei, a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Énekkara, vezényel: Cser Ádám/ Philippe de Chalendar.

Jelenet az előadásból: Miller Zoltán (Mister X) és a tánckar

Szabó Máté rendező szerint ez a darab egyaránt szól művészetről, kulisszák mögötti világról, szerelemről, a művészi magány pedig nagyon erősen jelenik meg benne. Mister X nem csupán a színpadon hord maszkot, de magánéletében is álca mögé rejtőzik, azonban mindkét álarc mögött ott van a tényleges személy tekintete, saját, igazi valója. Kálmán Imrét nagyon szeretem – mondta a rendező –, igen komoly értéket képviselő zeneszerzőnek tartom ebben a műfajban. Olyan, mint amikor az ember lelát az átlátszó tenger legaljára, pedig az szinte feneketlenül mély.

“Valós érzésekből gyökerező zene, nem giccses – ez a fontos! –, mely magán viseli az embernek a történelem és társadalom által ejtett sebeit.

Ez egy sokszínű, fizikai és lelki értelemben vett zsonglőrmutatványokkal és akrobata számokkal teli, nagyszabású zenés előadás, amely rámutat, mekkora attrakciók rejlenek az emberi kapcsolatokban, milyen hihetetlen bohócszámokra vagyunk sokszor képesek a szerelmi életben is, és mindezt úgy, hogy közben egy valódi cirkusz kellős közepén vagyunk. Azt gondolom, a jó cirkusz feszültséget teremt. A kép attól jó, ha képtelenséget lát az ember, aztán pedig tapasztalja, hogy mégis megvalósul. Mister X álarcot visel, ami a mai korra is jellemző. Közmegegyezéses álarcok vannak, bármelyik megfelel. Lényeg, hogy ismerős legyen és a betanult sémák szerint tudjunk rá reagálni.

“Szerintem nem kell álarcba bújni ahhoz, hogy rátaláljunk az igaz szerelemre.

Éppen ellenkezőleg gondolom: bátornak kell lenni és levenni az álarcokat” – zárta szavait a rendező.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek