Orbán: Április 19-én nyithatnak az iskolák

Új szabályozás jön a boltoknál – jelentette be Orbán Viktor, aki bejelentette: 275 ember halt meg csütörtökön.

A magyar kormányfő pénteken kijelentette: senki nem tudja megmondani, hogy mikor lehet majd csökkenésről beszélni. Csütörtökön meghalt 275 ember, lélegeztetőgépen van 1400 embernél többen. Még 10343 ágy, illetve 1693 lélegeztetőgép van tartalékban a rendszerben, ötszáz önkéntes segíti már a védekezést. Hozzátette: van a rendszerben még embererőben is tartalék – itt az Ausztriába ingázókra gondolt. A mostani járvány a fiatalokat is keményen érinti, állapította meg, ezért újra kéri őket, tartsák be a szabályokat.

Kitért arra is, hogy a nyugati országok, amelyekben nem rendeltek keleti vakcinákat, súlyos gondokkal küszködnek. „Nekünk szabad nyarunk lesz, a többieknek keményen kell megbirkózniuk ezért” – jelentette ki a magyar kormányfő.

Felelősséget vállalt azért, hogy az AstraZeneca szállítása késedelmes az Európai Unióban: „Nem tartottak puskacsövet a homlokomhoz, amikor úgy döntöttem, hogy Brüsszel koordináljon” – jelentette ki a beszerzési anomáliákkal kapcsolatban. Mindjárt eléri a 600 ezret a második adag oltást megkapó emberek száma – számolt be egy újabb adatról a magyar kormányfő, aki szerint Magyarország tudja, mivel mikor lehet oltani.

Később lesz döntés a bolti nyitásról, de várhatóan 21 óráig lesznek nyitva a boltok, és négyzetméteralapú nyitvatartásra fognak átállni – jelentette be. Ez azt fogja jelenteni, hogy tíz négyzetméteren egy ember lehet. Ez sorokat fog eredményezni, ezért valószínűleg csak este 10 órától lesz kijárási korlátozás. A döntés szombaton fog legkésőbb megtörténni – közölte.

Amíg a 65 év felettiek nem lesznek beoltva, addig nem lesz nyitás, tehát ameddig nem lesz beoltva a 100%-uk, addig nem lesz a nyitás, ehhez ragaszkodok – jelentette ki. Az iskolák nyitása csak nagyhét után képzelhető el, csakis azután, hogy a pedagógusokat és iskolai dolgozókat beoltottuk – jelentette ki. Reálisan április 19-én nyithatnak az iskolák – tette hozzá.

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek