Orbán Viktor: Ha visszajön Gyurcsány, visszajön a magas rezsi

Amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálnák – mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A gáztárózók Nyugat-Európában nincsenek föltöltve, a gáz ára az egekben van, és óriási pénzügyiteher-növekedés történt Nyugat-Európában a családok költségvetésében – mondta a miniszterelnök.

Majd felidézte, hogy mi is ilyen helyzetben voltunk, hiszen 2002 és 2010 között a Gyurcsány–Bajnai-kormány többszörösére emelte a gáz és az áram árát. Az áramét körülbelül a kétszeresére, a gázét pedig körülbelül a háromszorosára úgy, hogy a 2002-es választási kampányban azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés.

A baloldali kormányok azt csinálták, hogy a nagy multinacionális cégek profitját növelték, meg az emberek terheit is növelték. A nagy nemzetközi cégek jól jártak, a családok meg rosszul jártak” – fogalmazott a kormányfő.

Majd hozzátette, hogy 2010-ben ezzel is szakítani kellett, ezért a nemzetközi cégekkel kellett vívni egy csatát, meg Brüsszellel, hiszen a kormány akkor azt mondta, hogy a rezsiárakat befagyasztja, rögzíti. Ezért a piaci mozgások nem fogják érinteni a rezsi árát.

Így jutottunk el oda, hogy ma Magyarországon a háztartások számára a gáz a legolcsóbb Európában, és az áram a második legolcsóbb – emelte ki a kormányfő.

Majd kihangsúlyozta: azonban itt azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezt úgy éri el Magyarország, hogy nekünk nincs saját energiaforrásunk.

A miniszterelnök arra is rávilágított, hogy Európa leginkább a gázt az oroszoktól kapja. Az oroszokkal szemben mindenfajta támadások és kritikák vannak, de – Orbán Viktor véleménye szerint – a politikai vitákat meg az energiaellátás és az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni.

A magyar kormány most megegyezett az oroszokkal, ráadásul valamivel alacsonyabb áron állapodtak meg 15 évre, mint ami az előző hosszú távú szerződés ára volt – úgy, hogy közben az egész világon fölfelé mennek az árak.

Ha nem tudnánk ezt a rezsipolitikát folytatni Magyarországon, akkor egy átlagos magyar család egy évben 386 ezer forinttal fizetne többet, havi 32 ezer forinttal többet költenének a családok átlagosan energiára – mutatott rá Orbán Viktor.

A magyar ellenzék számokat nem mondott, csak arra hivatkozik, hogy a világpiaci árakhoz kell alkalmazkodni. Ez pedig azt jelenti, hogy az ellenzéki oldal visszacsinálná a rezsicsökkentést.

Amit a baloldal mond, az azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálják. Visszamegyünk oda, ahol 2010 előtt voltunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Általában ez a baj a magyar politikával, hogy nem a jövőről vitatkozunk, hanem arról, hogy visszajöjjön-e a múlt, mert a Gyurcsány–Bajnai-kormány ismert alakjai szeretnének visszatérni a magyar politika élére. Erről szól most a magyar politikai, és ez a helyzet a rezsicsökkentéssel is: „ha visszajönnek, visszajönnek a magas árak” – tette hozzá a kormányfő.

 

Forrás: Kossuth Rádió


Hasonló cikkek