Orbán Viktor is jelen volt Kriza Ákos temetésén Miskolcon

Eltemették Miskolc korábbi polgármesterét. A búcsúztatón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, és köszönetet mondott mindazért, amit az elhunyt politikus a közösségért és a városért tett.

Még a miniszterelnök érkezése előtt a Kriza család lehetőséget biztosított a miskolciak számára, hogy egy szál virággal elbúcsúzzanak volt polgármesterüktől, a belvárosi evangélikus templomban felállított ravatalánál. Oda bárki bemehetett, a hivatalos búcsúztatón és a temetésen azonban csak a névre szóló meghívóval rendelkezők vehettek részt.

Mint arról korábban hírt adtunk 56 éves korában hosszú, súlyos betegség után, január 18-án elhunyt Dr. Kriza Ákos, 2010 és 2019 között Miskolc polgármestere, aki sok éven át orvosként is fontos szerepet töltött be a város életében. Halála másnapján tiszteletére a miskolciak az Erzsébet téren tartottak megemlékezést, ahol – a járványügyi előírásokat betartva – egy szál virággal, mécsessel búcsúztak tőle. Január 30-án szintén sokan eljöttek ravatalához elköszönni.

Dr. Kriza Ákos 1965-ben Nagyváradon született. Felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte. Általános orvosi diplomája megszerzése után, 1990-ben költözött Miskolcra. Fül-orr-gégész szakvizsgáját letéve a Diósgyőri Kórházban dolgozott klinikai orvosként, majd családorvosként folytatta munkáját. 1999-től a MÁV orvos-igazgatója volt egészen 2010-es polgármesterré választásáig. A Fidesz jelöltjeként indult, és két cikluson át, 2019-ig vezette a várost. 9 éven keresztül volt Miskolc első embere.

Az új kenyér megszegése a 2018. augusztus 20-i ünnepségen (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Fiatalon komolyan sportolt, és tőrvívóként országos bajnoki címet szerzett. Városvezetőként is sokat tett a sportért: 2014-ben az önkormányzat atlétikai centrumot létesített, 2015-ben aktív résztvevője volt a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért programsorozatnak, és lelkesen támogatatta a hazai olimpiarendezés ötletét. 2018-ban a városvezetés elindította a Miskolci Olimpiai Reménységek Programját azzal a céllal, hogy a városban tartsa a világversenyeken kiemelkedő eredményeket elérő helyi sportolókat.

2019.május 11-én, a Város Napján még Kriza Ákos adott át kitüntetéseket, júniusi évértékelőjében pedig Miskolc 2030-ig tartó terveit ismertette. Augusztusban jelentette be, hogy egészségi állapota miatt visszavonul a politikától.

Az új DVTK Stadion alapkőletételekor 2016-ban (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. Hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el 2021. január 18-án este. Miskolc városa saját halottjának tekinti. Kriza Ákost a miskolci Mindszenti Evangélikus Temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minketFacebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek