Orchideákban pompázik Páhi

Májusban és június első felében az orchideák Páhi  sztárjai, de rajtuk kívül sok más természeti értékkel is találkozhatunk a Kolon tó környlékén. A Kolon-tavi orchidea tanösvény, nyolc kilométeren át vezeti a látogatókat a Páhi-réteken és a Közös-erdő szélén

Az orchideák mellett sok tarkabarka vadvirágot is láthatunk most a Páhi-réteken. A sárma csillag alakú fehér virágai, a sárga színű boglárkák, az indás ínfű lila csoportjai, a kutyatej zöldessárga virágai gyönyörködtetik a szemet. A Kolon-tavi Orchideák tanösvény Páhi központjából indul, 8000 m hosszú. A tanösvény kezdő táblái Páhi település központi parkjában helyezkednek el.

A Kolon-tó körül megtalálható 23 orchidea közül tíz előfordul itt is. Az apró termetű növényekhez közel hajolva láthatjuk, hogy milyen sokféle formájú, színű lehet egy-egy virág. Például a vitézkosbor kis virágai egy sisakos vitéz alakjára hasonlítanak.

A pókbangó pedig onnan kapta a nevét, hogy a sötét-, vagy vörösbarna színezetű, bársonyos szőrzetű mézajka, melyen fénylő H vagy X alakú rajzolat látható, egy nagy pókra hasonlít. Az orchideák virágait a két körbe rendeződött, körönként 3-3 lepellevelet számláló, kétoldali részarányosság jellemzi.

A virág egyik különleges alkotója a mézajak, mely méretében, színében, mintázatában, szőrözöttségében eltérő lehet. Ez a megporzó rovarok leszállóhelye, ugyanis a hazai orchideáknál a rovarmegporzás jellemző. A virágporuk nyálkaszerű, a rovarok fejére vagy előtorára tapadó pollencsomag – számolt be erről a KEOL.

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek