Orgonák éjszakája Miskolcon is

Augusztus 6-án került megrendezésre országosan az OrgonaPont sorozat kiemelt eseménye, az Orgonák éjszakája, melyhez Miskolc is csatlakozott.

Belvárosi orgonaséta keretében ismerkedtek az érdeklődők a hangszerek királynőjével szombaton délután, két helyszínen. A túra résztvevőit Kupcsik Sarolta idegenvezető kalauzolta, a templomokban pedig Herczeg Zoltán orgonaművész tartott hangszeres bemutatót.

Első helyszín az Avasi Templom volt. Herczeg Zoltán mesélt a hangszer történelméről, működéséről. Megosztott néhány érdekes információt a pedálok, sípok, regiszterek, regiszterkapcsolók használatáról, valamint az orgonán megszólaló hangszínekről.

Érkeznek az orgonaséta résztvevői (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHirnök)

Az Avasi Református Templomban 2 orgona található – ami ritkaságnak számít Európában is –, és ezek egymáshoz vannak hangolva, így mindkét orgonán lehet egy időben játszani. Méretét tekintve a kisebb, a barna színű 1895-ben épült, és a híres Angster József orgonaépítő mester készítette.

Változnak a stílusok, a korok. 2004-re a romantikus hangzás már elavultnak számított, ezért olyan hangszer kellett – egy modern orgonatípus, modern koncertorgona–, amin a barokk, klasszikus, romantikus darabokat is tökéletesen el lehet játszani. Lehotka Gábor ajánlására épült az Avasi Templomban lévő zöld színű, nagy hangszer, melynek több mint 3000 fémsípja van, és 2008-ban adták át. A szöveges ismertető után Herczeg Zoltán meg is szólaltatta, egy-egy zeneművön keresztül mindkét orgona hangját megcsodálhatta a közönség.

A másfél órás sétaprogram másik helyszínén, a Kakastemplomban 18 órától orgonakoncertet tartott Herczeg Zoltán. A művész a reneszánsztól kezdve, több zenetörténeti korszakból való szerzeményeket játszott. Olyan remekművek hangzottak el, mint César Franck: h-moll Prelúdium, vagy J.S. Bach: c-moll Passacaglia.

Herczeg Zoltán az Avasi Templom kisebb orgonájáról mesél (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHirnök)

Országos program az Orgonák éjszakája és célja: széles körben bemutatni a hangszerek királynőjét. Ilyenkor gyönyörű hangja nem csak a templom falain belül élvezhető, hanem a Filharmónia Magyarország több vándor orgonát is útnak indít szerte a megyékben, hogy minél több ember hallhassa e mesés hangszert.

Augusztusban folytatódik az OrgonaPont programsorozat, és további hangversenyekre kerül sor. Több mint 60 városban, közel 100 koncerten csendül majd fel az orgonaszó.

(Kiemelt kép: az Avasi Templom nagy orgonája/ Vona Ildikó fotója, PannonHirnök)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek