Óriási divat és őrület: a vintázs! … a gardóbunk után a lakberendezésben is!

A vintázs stílus ismét életre kelt és hatalmas reneszánszát éli. ahogyan néhány évvel ezelőtt meghódította a ruhatárunkat, sőt, az egész gardróbunkat – most az otthonainkba is beköltözött, és egyre nagyobb teret hódít magának. Noha egy igazán szép és minden tekintetben harmonikus egységet alkotó vintázs enteriőr komplex berendezéséhez sok-sok idő, és főleg türelem szükségeltetik, hiszen nem minden sarkon találunk pontosan a már meglévő szettbe illő tárgyakat és kiegészítőket – az eredmény, a képeket elnézve – mégis magáért beszél…

12_CIKK_FŐKÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Először is tisztázzuk pontosa magát az alapfogalmat – vagyis azt, hogy mi is a vintázs? Nem feltétlenül csupán a régi tárgyakat, és korabeli bútorokat éretjük alatta, hanem azt, amikor ezeket a szép, értékes és régi darabokat kellemesen keverjük, párosítjuk az újabbakkal.

12_CIKK_04_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Ha vintázsban, vintázs lakberendezésben gondolkodunk, akkor nemcsak nagyon biztos szépérzékkel és stílusérzékkel jó, ha rendelkezünk, hanem kitartásnak és türelemnek sem lehetünk a híján – ugyanis nem kis időbe, és utánajárásba fog majd kerülni a megfelelő tárgyak összehangolása a térben, viszont az biztos, hogy mindenképpen egyedi és megismételhetetlen környezetet teremthetünk ily módon. Lényeges nagyon hogy a vintázs nem keverendő össze a retroval – és ez persze fordított eseten is igaz!

Ahhoz hogy kellemes összhangot tudjunk teremteni, érdemes a színvilágában, vagy árnyalatukban legalább hasonló dolgokat összeválogatnunk, s ehhez is minden vintázs térnek megvan a maga alap és jellegzetes színe. Gondolkodhatunk sötétebb árnyalatokban, akár egy modern sötét ébenfa padlóburkolatból is kiindulhatunk, melyet szépen feldob egy-két vintázs stílusú egyedi őrkanapé, egy-egy szép falióra, váza…

Modern nagyvárosi vintázs életérzés

12_CIKK_01_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Az enteriőrt oly módon is elkezdhetjük megtervezni, hogy először a lakás, a tér fő adottságait vesszük szemügyre: eldöntve, hogy vajon inkább a modern, nagyvárosi loft, vagy a vidéki bájos romantika legyen a fő vonal?

 Ehhez a ház, vagy a lakás kora, stílusa és az épület jellege szintén egy jó kiindulópont lehet. A fentebbi képen éppen egy modern vonalra felépülő vintázs teret láthatunk, jellemzően nagyvárosi lakásokban találhatunk ilyeneket, ahol a sötét tónusokat remekekül oldják a vidám, élénk, erőtejes színek, és a kreatív, geometrikus formájú bútorok.

A nagyon modern is jól megfér a régi darabokkal, ha azokat biztos és ügyes érzékkel párosítjuk egymáshoz, és a sötét komorsága is könnyedén eltűnik egy ilyen fiatalos, kreatív összeillesztés láttán.

Modern és tágas, világos terek – csupán egy cseppnyi vintázs életérzéssel

12_CIKK_02_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Dönthetünk azonban a világosabb. modernebb alapelképzelés mellett is, ehhez már az is elég okot adhat, ha szép tágas kilátásunk van, nagyok a nyílászárók, és sok fény ömlik be a lakásba. De persze, egy világos padló, egy szép roló vagy függöny, vagy egy érdekesen meszelt fal is kiindulás lehet. Ötletes dolog – és nem is túlzó – ha egy szép, egyedileg elkészíttetett komplex bútorcsaládot dobunk fel vintázs jellegű dekorációkkal, apróbb tárgyakkal, melyek lehetnek akár nyaralásunk emlékei is – de éppen úgy a nagyitól örökölt fotel vagy kanapé is, meg néhány értékes nip…

A vidéki vintázs stílus egyszerű bája, és atmoszférája

12_CIKK_03_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Akár egy szépen felújított családi házba gondoljuk ki, akár egy kellemes, idilli vidéki nyaralót szeretnénk hasonlóan berendezni, a vidéki stílus tipikus jellegzetességeit – mint a sok fa, a kilátszódó fagerendák, vagy a kovácsoltvas elemek megjelenése éppen úgy hozzátartozik, ahogy a régi terméskő burkolat meghagyása a falakon és az értékes kárpitozott bútorok. Ebből is látszik, hogy egy vintázs enteriőr mennyire sokszínű, sokoldalú is lehet!

Eklektikus vintázs – némi loft hangulattal keverve

12_CIKK_04_B_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Azoknak pedig, akik szeretik a nagyvárosi életérzést, és a nyugati – különösen a tengerentúli – hatalmas metropoliszok által kínált fiatalos ám félkész összhatást az otthonunkban, akkor érdemes a loft stílus jegyeivel ötvözi a régi vintázs darabokat. Ilyenkor a sötét hangulatú enteriőr, egy óriási és Pazar csillár szinte kötelező elem, ahogyan a sok fém cső, és fém illetve üveg kiegészítő, de akár még egy amerikai vagy angol zászlóval is dekorálhatunk. Nyugodtan tarthatjuk a biciklit, vagy a teniszütőt is a nappaliban vagy a mezeinket a falakon – senki sem fog megszólni érte – ez a stílus ugyanis éppen ettől lesz olyan eredeti, és persze – pont ebből is adódóan – egyedien személyes is.

Hófehér vagy nagyon világos, romantikus vintázs terek, enteriőrök

12_CIKK_05_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Ki mondta, hogy a romantika, és a modern vonal ne illene össze? Sőt ha még némi klasszikust és egy cseppnyi loft hatást is hozzáveszünk, akkor létrejöhet egy ilyen szép, tágas, és mégis otthonos enteriőr, mint amilyet a képen is láthatunk. A sötét bútorok és a vas erős, de mégis harmonikus kontrasztot alkot a hófehér hajópadlóval, lambériával, a kerek – nyilvánvalóan megörökölt – szőnyeg pedig igazán figyelemreméltó helyet kapott a lakásban, és ugyan, mondaná bárki is, hogy nem illik bele??!

Csodásan gazdag részletek, részletmegoldások

12_CIKK_06_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

A vintázs szónak még külön érdekessége, hogy eredetileg a borászatban alkalmazták, ma pedig már az igazán szép, régies, értékeket képviselő tárgyakat és bútorokat, illetve esetekben ruhákat is értjük alatta. Ha jól megfigyeljük, egy-egy igazán szép régi darabnak gyönyörűen megmunkált minden egyes apró részlete: cirkalmazott faragások, érdekes régies rózsa és más virágminták, hímzett csipkék, mesés, csipkeszerűen megmunkált porcelánok mind-mind csak arra várnak, hogy a déditől megörökölve méltó helyet kaphassanak a mi mai lakásainkban is.

Vintázs fürdőszobák: korabeli hangulatban – a mai gyártók kínálatból

12_CIKK_07_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Egy adott stílusban kigondolt és berendezett otthon akkor tökéletes igazán, ha annak minden egyes helyisége illeszkedik egymáshoz, és valamit megmutat abból a világból, mint a lakás többi része és a kora. Egy vintázs fürdőszobát sokféleképpen elképzelhetünk: lehet bájosan egyszerű, mintás, korabeli csempével és padlóval, néhány régi falusi dekorációval.

12_CIKK_07_B_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Egy valami azonban nem hiányozhat: vagy egy míves, barokkosan megmunkált ezüst tükörkeret – vagy pedig egy gyönyörű, szabadon álló lábas kád!

Vintázs konyhák: tálalók és krendencek

12_CIKK_08_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

És igen, pont, ahogy a nagyinál láttuk a vidéki kis nyaralóban: kézzel festett, intarziázott konyhabútorok, barokkos vagy bídermeier hatású asztal és széklábak, nyitott, üvegezett tálalók, és azok az édes kis asztalterítők és teáskancsók. Csupa otthonos melegség, szinte már érezzük a friss kalács illatát…

És végül, de nem utolsósorban: Ne feledjük az álomszép vintázs-hatású lakástextileket sem!

12_CIKK_09_KÉP_VINTÁZS_LAKBERENDEZÉS

Az igazán bájos és romantikus végszót ugyanis ezek adják meg majd. Melyik nőnek ne lenne álma egy ilyen királynői csupa-csipkében felébredni a szeretett férfi mellett? A Zara Home tavalyi és tavalyelőtti kollekcióit bizony erősen átszőtte a bájos vintázs romantika, legyen az ágynemű, függöny, ágytakaró vagy törölköző – érdemes szétnézni a kínálatukban, ha ezt a stílust álmodtuk meg magunknak…

 

Képek forrása: behance.net; xn--micasanoesdemuecas-00b.com; inspirerend-women-be; eastsidehomelink.com; ideasforinterior.com; homeadore.com; trendir.com; theharthouse.com; vintageindustrialstyle.com; sixatmix.com; interiorish.blogspot.com; design-remont.info; i-homess.com, soomj.com; founterior.com; lushome.com; decoist.com; bestdesignideas.com; zarahome;

 

 


Hasonló cikkek