Óriási kormányzati forrást kapnak a kórházak a várólisták csökkentésére

Kiemelt kormányzati támogatás a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére.

A kormány 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére – írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményükben. A kormányzati támogatásból 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárd forintot 2022-ben kapnak meg a kórházak.

Mint fogalmaznak: „A Magyar Kormány kiemelt célja, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz és a betegség kezelése minél kevesebb idő alatt elkezdődjön.” A közlemény szerint Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter utasítására elkészült az a szakmai javaslat, amely alapján a várólisták drasztikus lerövidítése várható.

A koronavírus-járvány miatt a betegek egészségének védelme és a vírus terjedésének megfékezése érdekében fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. A harmadik hullám lecsengésekor, az egészségügy újraindítás részeként május 13-tól indultak újra az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások – emelik ki.

A járványhelyzet miatt megnövekedett várólisták csökkentésére kiemelt kormányzati támogatást kapnak a kórházak, hogy mielőbb el tudják végezni betegeiken az eddig halasztott műtéteket. Az egészségügyi ellátás zavartalanságát ma már nagyban garantálja az is, hogy az egészségügyi dolgozók felvették az oltást – áll az EMMI közleményében.

A műtétre váró még beoltatlan betegeket is az oltás mielőbbi felvételére kérik.

 

Forrás: MTI


Hasonló cikkek