Óriási sikerrel zárult a 2017-es Ősök Napja!

A bugaci rendezvény Magyarország legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amely során több száz ló, lovas és gyalogos katona szerepébe bújt bátor harcos vonul fel a nézőközönség előtt. A vendégek rengeteg olyan programon vehetnek részt, amely szorosan kötődik a régi magyar hagyományokhoz. Különböző harci játékokkal mutatják be, hogyan zajlott régen egy fegyveres megmérettetés, csikósok látványos, hihetetlen mutatványaikkal kápráztatják el a közönséget. A narrátor a műsor ideje alatt természetesen minden elemet részletez – miért is tanították meg őseink lefektetni vagy leültetni a lovat, mi volt a célja a különböző lovas játékoknak?

Hogy a kérdések ne maradjanak megválaszolatlanul, a ló fektetésének célja semmi más célt nem szolgált, mint hogy a lovat könnyedén el tudják bújtatni az ellenség tüzérsége elől. A ló fekvő helyzetből való felületetése egy büszke német úrral kötetett fogadásra vezethető vissza, aki váltig állította, hogy a ló buta és nem képes olyan szépen ülni, mint az ő hűséges kutyája. A játékok többségében pedig valamelyik falubeli lány szívének elnyeréséért folytak.

A 2017-es bugaci rendezvényre sokan lóháton, sátorral érkeztek és követték nyomon a rendezvény minden eseményét. Én magam is lószállítóval, lóval jöttem és igyekeztem minél több élményt gyűjteni. Lovasok számára ez a vidék valóban mesebeli – végtelen, jól belátható utak, pihe-puha talajjal, amely a ló patájának ideális.

A lovak és lovasok is megfelelő ellátásban részesültek. Karámot, bőséges szénát, abrakot, friss vizet a lovaknak, reggelit, ebédet-vacsorát, mosakodási lehetőséget biztosítottak a lovasoknak. Nem volt hiány semmiből.

A rendezvény színvonala egyre emelkedik, így idén is rengeteg lovas polgárőr, biztonsági őr igyekezett biztosítani, hogy minden rendben menjen. Akik egyébként hatékonyan tették a dolgukat, hiszen lovasként megszoktam, hogy keresztül kasul szinte mindenhol átvághatok, így mikor lovamat magam mögött hagyva figyelmetlenségben át akartam kelni a „melegítőpályán” már meg is állítottak. 🙂

Az esemény sikerességét talán az bizonyítja legjobban, hogy a szombatról vasárnapra érkező csapadékos időjárás nem vette el az emberek kedvét a részvételtől.

Vélemény, hozzászólás?