Orkán, jégeső is váltja a kánikulát

És persze sok eső

Zivatarveszély miatt több nyugati és déli járásra már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok várhatók, azokat károkozó szél, jégeső, intenzív esőzés kísérheti. Baranya, Somogy és Tolna megyében harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadott zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Ezeken a helyeken rövid időn belül olyan heves zivatarok várhatók, amelyekben a viharos szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán csaknem az egész országban várhatók további másodfokú riasztások.

Többek között kiemelték, hogy egyes zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, de helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Később – az időjárási helyzet függvényében – akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak – írták.

Rövid távú előrejelzésükben azt közölták: a nap további részében egyre több gomolyfelhő képződik, és szombat reggelig többfelé alakul ki zápor, zivatar. Hajnaltájt már inkább csak az északkeleti megyékben eshet, máshol megszűnik a csapadék, és a felhőzet is csökken.

Reggelig heves zivatarokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel és erősen viharos széllökésekkel. Szombaton gomolyfelhős, napos időre van kilátás, főként az ország északkeleti, keleti felén-harmadán valószínű zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés kísérhet. Az északnyugati, nyugati szél pénteken többfelé megerősödik, szombaton már csak élénk széllökések lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 és 30 fok között várható.

 

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek