Az Őrmezőn talált veszélyes hulladék egy válsághelyzet

Peter Pellegrini kormányfő azt akarja, hogy a nagymihályi járásban lévő (okres Michalovce) Őrmezőhöz tartozó volt állami üzem (Chemko Strážske) térségében talált veszélyes anyagot állami költségen likvidálják.

Az ipari területen az elmúlt hetekben rozsdás hordókban több száz tonna mérgező hulladékot találtak, mely poliklórozott bifenilt (PCB) is tartalmaz. „Eddig mintha csak azzal foglalkoztak volna, hogy ki a felelős ezért, és kinek kell ezt a helyzetet megoldania. Az államnak és az illetékes minisztereknek ki kellene hirdetniük a rendkívüli helyzetet, mivel ez egy környezeti kár.” – fejtette ki Pellegrini.

A felelős megtalálása akár évekig is eltarthat. “Ha az állam megtalálja a felelőst, utólag is behajthatja tőle az ezzel összefüggő kiadásokat. Most azonban prioritásnak kell lennie, hogy a mérgező anyagokat minél előbb elszállíttassuk és likvidáljuk.” – jelentette ki a kormányfő.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek