Örökségünk

Több tucat gyermek volt a színpadon. Csengő hangjukkal énekelték a szívhez szóló dalt. Még napok múltán is dúdolgattam. Még ma is emlékszem, mennyire meghatott.

Megborzongtam, sírni szerettem volna, a rám törő boldogságtól, hogy ezek az alapiskolások milyen csodálatosan adják elő ezeket a sorokat, ugyanakkor a szívem is összeszorult, hiszen a húsz év alatt több mint száztízezerrel vagyunk kevesebben itt, a Felvidéken, őseink földjén. A dal mondanivalója így szomorúvá is tett. Abban bíztam, a dal minden egyes szavát komolyan gondolják ezek a gyermekek, minden egyes gondolatát mélyen a lelkükbe és eszükbe vésik, és ez szerint élnek majd felnőttként, szülőként is.

„Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján megkopni nem hagyom.” Énekelte a Kodály Zoltán Alapiskola Énekkara. Gyulai István Örökségünk című szerzeményéhez Paks három magyar ajkú testvérvárosában, Kézdivásárhelyen, Visken és Galántán, háromszáz gyermek részvételével készült egy klip. A galántai énekkar vezetője, Balogh Csaba ezután döntött úgy, hogy fel kell vennie a repertoárjukba ezt az éneket is. A dalt az énekkar fennállásának ötvenedik évfordulóján is előadták. Ettől még hitelesebbé váltak annak sorai.

Most egy másik videoklipet is szeretnének forgatni a dalhoz. Bárki elénekelheti, feljátszhatja és elküldheti azt a www.oroksegunk.net oldalra. A sok videóból készül majd el az új klip.

Az Örökségünk Mozgalmat paksiak indították, azzal a céllal, hogy minél több határon túl, külföldön élő magyarhoz eljussanak. Az ének mondanivalója egyértelmű, meg kell őriznünk anyanyelvünket, tovább adnunk azt. Ősi örökségünk ez. Gyulai István azt vallja „Ugyanazt érezzük, miközben az Örökségünk sorait énekeljük, s ugyanazt gondoljuk: ha a nyelvet megőrizzük, megőrizhetjük a magyarságunkat itthon és szerte a világban.” Az új klip a tervek szerint 2016 őszére készül el. Bemutatóját internetes közvetítés segítségével a világ bármely pontján nyomon lehet majd követni. A felvidékiek videóit is várják a szervezők.

Neszméri Tünde

(Megjelent a Szabad Újság február 10-i számában.)


Hasonló cikkek