Öröm és szomorúság egyszerre a Bükkben

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Bükkalján található Kaptárkövek is bekerültek a Magyar Értéktárba. Szomorú hír azonban: nemrég vandálok jártak a Kecskelyuk-barlangban, akik összefirkálták a különleges barlang falát.

 

Faragott sziklák Magyarország számos területén vannak, de legtöbb belőlük a Bükkalján található. Az itteni kőkultúra legarchaikusabb rétegét a kaptárkövek alkotják: akadnak köztük barlanglakások, pincék, kőhodályok, bújók, gabonás vermek is. A Bükk-hegység déli részén Kácstól Sirokig húzódnak ezek a képződmények, de Szomolya község határánál látható az alakzatokban és fülkékben leggazdagabb változatuk. Ezek az emberi kéz által megmunkált riolittufa-képződmények szervesen kapcsolódnak a magyar tájhoz, ugyanakkor funkciójukat eddig még nem sikerült a kutatóknak egyértelműen meghatározni.

 

Az összefirkált barlangfal Fotó: Bükki Nemzeti Park Facebook
A Kecskelyuk-barlang összefirkált fala (Fotó: Bükki Nemzeti Park – Facebook)

 

Facebook oldalán tette közzé a Bükki Nemzeti Park a -Miskolc közelében lévő- Kecskelyuk-barlangban történt rongálást: vandálok feliratokat fújtak belül a falra. Az általuk használt festékek a mészkőbe beivódnak, így a barlangfal károsodása nélkül nem lehet azokat eltávolítani.

De nem ez volt az első eset. A népszerű kirándulóhely bejárása az ún. Átbújás szakaszig alapfelszereléssel lehetséges, és sehol sincs elzárva a turisták elől, akik persze előszeretettel hagyják ott „névjegyüket”. A legkorábbról olvasható évszám 1918. Régebben a barlang cseppkövekben is gazdag volt, mostanra azonban a sárgásbarna, és hófehér színű cseppkőlefolyásokon kívül épen maradt cseppkőképződmény már nem található benne, mivel azokat a látogatók letördelték.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek