Orosz kémbotrány: vizsgálatot indítottak Szlovákia oroszországi nagykövetségein

Szlovákia diplomáciai fedésben dolgozó orosz ügynököket utasított ki, mert az orosz titkosszolgálat szlovák vízummal küldött egy gyilkost Berlinbe.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a 3 diplomata kiutasítása kapcsán arról beszélt, szerinte Pozsony az Egyesült Államok befolyása alatt hozta meg döntését. „Arról értesítettek, hogy az orosz nagykövetség 3 tagja Szlovákiában jelentős mértékben megsértette a diplomáciai szokásokat” – indokolta a lépést Igor Matovič, szlovák kormányfő. A kiutasítás reakció volt arra, hogy tavaly augusztusban egy berlini gyilkosság orosz társtettese, aki feltételezhetően az orosz titkosszolgálat tagja, szlovákiai vízummal jutott a schengeni övezetbe. „A szentpétervári diplomáciai szolgálatunkat arra használták fel, hogy hamis iratokat szerezzenek egy személynek, aki aztán társtettese volt egy Németország területén elkövetett gyilkosságnak” – mondta Matovič.

Ivan Korčok (SaS jelölt) külügyminiszter az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, a szlovák diplomáciai szolgálat visszaélés áldozata lett. A külügyi tárca vezetője ezért vizsgálatot rendelt el a szentpétervári és a moszkvai külképviseleten is.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint a feltételezett elkövető rendkívül jó minőségű, hamis orosz dokumentumok alapján kérelmezte a szlovákiai vízumot. A gyilkosság társelkövetőjének ugyanis valódi, az orosz hatóságok által kiállított, de fiktív névre szóló útlevele volt.

Az útiokmányt Roman Davydov névre állították ki, a férfi ezen a néven kérelmezett egy éves szlovák vízumot. Mindössze 4 nap alatt meg is kapta a schengeni övezetbe való belépésre feljogosító dokumentumot. A Bellingcat oknyomozó portál szerint Davydov személyazonossága csak nagyjából 10 nappal a vízumkérelem előtt jött létre. Előtte semmilyen digitális nyom utal ilyen nevű személy létezésére. Egy Szlovákiába kiállított vízum a schengeni övezettel együtt összesen 45 országba, köztük latin-amerikai államokba is, belépést biztosít.

Davydov néven utazó férfi tavaly nyáron Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül autóval érkezett Berlinbe. Itt egy Vadim Andrejevics Szokolov névre kiállított orosz iratokkal rendelkező férfival együtt gyilkolták meg Zelimhan Hangosvili grúziai állampolgárságú csecsen emigránst, egykori lázadó harctéri parancsnokot. A férfit, aki éppen a mecsetbe tartott imádkozni, Szokolov fényes nappal egy forgalmas parkban többször fejbe lőtte. A gyilkost a rendőrség elfogta, de valószínűsíthetően Szokolov személyazonossága is fiktív. A másik férfi pedig visszatért Oroszországba. A Davydov és Szokolov névre szóló dokumentumokkal rendelkező két férfi valószínűleg az orosz titkosszolgálat, az FSZB megbízásából járt el.

Az Interfax hírügynökség szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Pozsony az Egyesült Államok befolyása alatt hozta meg döntését. Moszkva hasonló lépést tervez Szlovákiával szemben. Lavrov szerint Szlovákia egy baráti ország, amellyel Oroszországnak sosem volt politikai gondja. Az Egyesült Államok üdvözölte Pozsonynak az orosz diplomaták kiutasításáról szóló döntését.

Ondrejcsák Róbert, az előző kormány Híd által jelölt védelmi államtitkára közösségi oldalán azt írta, a kiutasított diplomaták valójában ügynökök voltak. “Elfogadhatatlan, hogy a szlovák intézményeket egy a szövetségesünk területén elkövetett bűncselekményhez használják fel.”

Feledy Botond biztonságpolitikai szakértő, lapunk kommentátora szerint az orosz fél válaszlépéseként szlovák diplomaták kiutasítása várható. “A felmutatott útlevelet tényleg az orosz hatóságok adták ki, a vízumkiadás folyamatának pedig vélhetően nem része, hogy a személyazonosság valódiságát ezen túlmenően vizsgálják. Valószínűleg tényleg átverték a szlovák hatóságokat” – fogalmazott Feledy, és hozzátette az alacsonyabb beosztású hivatalnokok korrupciója sem zárható ki.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek