Bizonytalan az Azov ezred sorsa, akár ki is végezhetik őket

Az ukránok szemében hősök, Moszkva számára náci bűnözők – ők az Azov ezred. A mariupoli Azovsztal acélüzemet heteken át védő ukrán katonák kedden adták fel a harcot és tették le a fegyvert az oroszok előtt. Ők most a szakadár területeken felállított táborokban és kórházakban várják a fogolycserét.


Csakhogy az orosz legfőbb ügyész kérvényezte, hogy a Legfelsőbb Bíróság nyilvánítsa terrorista szervezetté az üzemet védő Azov ezredet, így kizárva őket bármiféle cseréből – számolt be az Euronews.

Az ukrán hadügyminisztérium elvileg folytatja a béketárgyalásokat és továbbra is bízik abban, hogy sikerül kimenekíteniük az embereinket. A sebesült ukrán katonák orosz ellenőrzés alatti területre szállításáról pedig azt mondták, hogy “ez volt az egyetlen kiút”.

A moszkvai parlamentben egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek hallani sem akarnak fogolycseréről. Vjacseszlav Vologyin, a Duma szóvivője azt mondta: náci bűnözőket nem lehet kiadni. Ők háborús bűnösök és mindent meg kell tennünk azért, hogy bíróság elé állítsuk őket.

Amennyiben terroristává nyilvánítják az acélüzem védőit, akár ki is végezhetik őket az orosz jog szerint. 

Kiemelt kép: Twitter

Forrás: euronews, bumm.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek