Oroszlány – Rákóczi emléknap

Az Országgyűlés 2015-ben nyilvánította március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját. Az országgyűlési határozat tisztelettel adózik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért. A parlament emellett kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések szervezését.

rák-vay9

Ennek jegyében rendezte meg a fejedelem nevét viselő oroszlányi civil szervezet hétfőn az emléknapot, amelyen elsőként Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség városi elnöke köszöntötte a megjelenteket – köztük Lazók Zoltán polgármestert – a művelődési központban.

Az esemény szónoka, Kovács János, BAZ megye főjegyzője születésének 360. évfordulója alkalmából Vay Ádám életútját idézte fel, aki a fejedelem udvari ispánjaként vett részt a szabadságharcban.

Vay Ádám 1657. május 11-én született, ő volt a legkisebb fiúgyermek a családban. Iskoláit Sárospatakon végezte. Rengeteget olvasott, jogi pályára készült.

  1. Rákóczi Ferenccel először 1699-ben Ungváron találkozott, majd 1700. február 5-én Szerencsen. Sorsa ekkor fonódott össze a fejedelmével.

Később Vay, mint udvari kapitány irányította az udvar életét, biztosította a rendet. Ehhez megvoltak az eszközei, hiszen ő volt a fejedelem testőrségének és ezredeinek parancsnoka. Gyors felemelkedése a ranglétrán egyértelműen mutatja, hogy tehetséges, vezetésre termett ember volt.

Vay Ádám számára a szatmári béke jelentette a megpróbáltatások kezdetét. Innen egyenes út vezetett az ínségbe. Száműzetésben, hosszú betegeskedés után hunyt el 1719. január 31-én a mai Gdanskban.

Ferenc József 1904-ben engedélyezte II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai földi maradványainak hazahozatalát. Az udvari kapitány földi maradványai fekete érckoporsóba zárva, 1906. június 19-én érkeztek Nyíregyházára.

rák-vay18

A megemlékezést a város főútja mellett felállított Rákóczi szobor koszorúzása zárta hétfőn Oroszlányban.


Hasonló cikkek