Oroszországban debütál a hétvégén a Red Bull Air Race

Július 22-23-án folytatják a szezont a Red Bull Air Race pilótái, méghozzá egy vadonatúj helyszínen, az oroszországi sportfővárosban, Kazanyban. A budapesti futam eléggé megkeverte a tabellát, ráadásul már csak négy forduló van hátra az idei sorozatból, úgyhogy a mezőny minden tagjának összpontosítania kell, ha nem akarnak lemaradni az élbolytól.  

Yoshihide Muroya of Japan prepares to take off during the qualifying day at the fourth stage of the Red Bull Air Race World Championship in Budapest

Kazany (OROSZORSZÁG) – A Red Bull Air Race 2003-as indulása óta az orosz rajongók izgatottan várták, hogy mikor kerül hazai helyszín a versenynaptárba. Idén vége a várakozásnak, ugyanis a világ leggyorsabb motorsport sorozata július 22-23-a között Kazanyba, a sport oroszországi fővárosába érkezik. A Volga és a Kazanyka folyó találkozásánál fekvő helyszín a Red Bull Air Race mellett otthont ad majd többek között a 2018-as labdarúgó VB mérkőzéseinek is.

Kazany

A világbajnokságból már csak négy állomás van vissza, ezért minden csapaton nagy a nyomás. A budapesti versenyen sok pilótának okozott nehézséget a Duna feletti szeszélyes széljárás, többen kaptak büntetést G-túllépésért vagy helytelen repülési magasságért a legnagyobb esélyesek közül is.  Végül Kirby Chambliss győzedelmeskedett, ezzel előrébb kerül az összesített eredménytáblán, ám az első hat között még mindig gyökeresen megváltozhat az eredmény. Ráadásul a kiszámíthatatlan széljárással most is számolni kell, hiszen Kazanyban is víz felett, a festői szépségű városkép előtt repülnek majd a pilóták.

Martin Sonka of the Czech Republic leads Nicolas Ivanoff of France over the Agricultural Palace of Kazan prior to the fifth stage of the Red Bull Air Race World Championship in Russia on July 19, 2017.

A világbajnokságot jelenleg vezető Joshide Muroja és a második helyen álló cseh Martin Sonka között csak két pont van, előbbi 39 ponttal első, míg a Budapesten jól szereplő Pete McLeodnak Kirby Chambliss-szel szemben kell megtartania előnyét, előbbi 26 ponttal vezet. Ötödik helyen jelenleg holtverseny van a csehek üdvöskéje, Petr Kopfstein és a világbajnoki címvédő Matthias Dolderer között, mindkettőjüknek 23 pontja van. Túl a szezon félidején, a tabella nagyon szoros, így még nem lehet tudni ki viszi végül haza a világbajnoki kupát.

Ne maradjon le a száguldásról! A jegyek már kaphatók a Red Bull Air Race Világbajnokság versenyeire, köztük az orosz futamra is. Részletekért látogasson el a www.redbullairrace.com-ra.

2017-es versenynaptár:

  1. Egyesült Arab Emírségek, Abu-Dzabi             (Február 10-11.)
  2. San Diego, USA                                                 (Április 15-16.)
  3. Csiba, Japán                                                       (Június 3-4.)
  4. Budapest, Magyarország                                 (Július 1-2.)
  5. Kazany, Oroszország                                        (Július 22-23.)
  6. Portó, Portugália                                               (Szeptember 2-3.)
  7. Lausitzring, Németország                               (Szeptember 16-17.)
  8. Indianapolis, Indiana, Egyesült Államok       (Október 14-15.)

A Red Bull Air Race versenyről:

A 2003-ban alakult, 2005 óta hivatalos világversennyé nyilvánított Red Bull Air Race 75. futamához érkezett Abu-Dzabiban. Időről időre rajongók milliói követik figyelemmel a világ legjobb versenyzőit, akik gyorsaságuknak, precizitásuknak és hozzáértésüknek köszönhetően válhattak a világ legjobb pilótáivá. A pehelykönnyű, gyors versenygépekkel a pilóták akár a 370 km/órás sebességet is elérhetik, és 25 méter magasságú szlalom pályákon kell megküzdeniük az esetenként 10 G terhelést is meghaladó nehézségi gyorsulással. 2014-ben debütált a Challenger Kupa, amely újonc pilótáknak nyújt lehetőséget arra, hogy fejleszthessék tudásukat alacsonyrepülésű versenyeken. Több mint 10 éves fennállása óta a Red Bull Air Race Világbajnokság jelenti a csúcsot a légi versenyzésben.

 


Hasonló cikkek