Oroszországnak kémkedett a belga katonai elhárítás vezetője?

Oroszországnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják a belga katonai elhárítás vezetőjét, aki házi őrizetben van, amióta január végén felfüggesztették hivatalából a vizsgálat idejére

– jelentette pénteken a helyi sajtó bennfentes forrásokra hivatkozva.

Clement Vandenborre-t azzal vádolják, hogy bizalmas információkat adott át a szerb társszolgálat egyik munkatársának, aki az ügyészség és az illetékes parlamenti bizottság feltételezése szerint kettős ügynökként az orosz hírszerzésnek is dolgozik, illetve azzal, hogy titkos iratokat semmisített meg

– írta a De Morgen című belga napilap.

Egyes források szerint ugyanakkor belső hatalmi harcok állnak az ügy mögött.

A férfi tagadja az ellene megfogalmazott vádakat. Vandenborre 40 éve a szakmában dolgozik, mintegy 90 kémelhárító tartozott az általa vezetett részleghez.

A történtekről az EUObserver brüsszeli hírportál is beszámolt, kiemelve, különösen nagy kockázatot jelent, hogy Brüsszelben van a székhelye az Európai Uniónak és a NATO-nak is.

Bár a két nemzetközi szervezet intézményeinek védelmét a belga polgári titkosszolgálat, illetve a saját belső egységeik hivatottak ellátni, egy ilyen magas rangú kémfőnök beszervezése ennek ellenére is komoly biztonsági veszélynek számítana.

Brüsszelben körülbelül 250 kínai és 200 orosz kém tevékenykedik az Európai Unió külügyi szolgálatának egy belső jelentése szerint, amelyet nemrég ismertetett egy német újság.

Az osztrák hírszerzés vezetője úgy vélekedett, hogy a belga főváros már nagyobb “kémfészek”, mint a korábban a legfőbb európai központnak számító Bécs.


Hasonló cikkek