Országos felmérés a légúti betegségben szenvedők körében

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) felmérést végez az Indiso Sóklinikáin, hogy átfogó képet kapjon a légúti betegségben szenvedőknek kínált kezelések hatékonyságáról.

A megállapodás keretében az OKK az Indisoval együttműködve kérdőíves felmérést végez az Indiso páciensek körében. Az egyedileg összeállított, részletes kérdőívvel a sóterápia hatékonyságát és a tünetek, illetve a megbetegedések előfordulási gyakoriságát befolyásoló környezeti kockázati tényezőket szeretnék megismerni.

A felmérésben való részvétel anonim és önkéntesen zajlik. A kérdőíves felmérés mellett az OKK peakflow meteres vizsgálatokat is végez a Sóklinikákon: a vizsgálatokban résztvevő páciensek (300 fő) vállalják, hogy egy teljs hónapon át naponta többször, meghatározott időközönként elvégzik a szükséges mérést, vagyis szabályszerűen megfújják az ún. csúcsáramlásmérő készüléket és ennek eredményét a kapott betegvizsgálati naplóban vezetik.

 

A csúcsáramlásmérő készülék megmutatja, hogy mennyire könnyen távozik a levegő a tüdőből, vagyis milyen maximális sebességgel tudja a beteg kipréselni a levegőt. Segítségével megállapítható, hogy mennyire jól kontrollálja a páciens az asztmáját. Fontos, hogy a helyesen megfújt készülék eredményeit a betegek naplózzák, hiszen az eredmények változásából megállapíthatjuk a közelgő asztmás rohamot, sőt a készülékkel a roham súlyosságát is megállapíthatjuk.

„A sóterápiával kapcsolatosan részletes felmérés Magyarországon eddigiekben nem történt, így lényeges felmérni azokat az elsősorban közegészségügyi tényezőket, amelyek a sóterápia hatékony és biztonságos alkalmazását befolyásolják” – mondta el az együttműködésről Dr. Pándics Tamás, az Országos Közegészségügyi Központ főigazgatója.

salt-therapy-sole

 

Gábor Tamás, az Indiso ügyvezetője hozzátette: „A vizsgálatokat rendkívül fontosnak tekintjük mind a légúti betegek, mind az Indiso számára. Nincs tudomásunk arról, hogy akár Magyarországon, akár a határainkon túl, ilyen mélységű, nagy számú mintán végzett felmérés történt volna sóterápiás egészségügyi szolgáltatás hatásairól. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a hitelességre, ezért külön öröm számunkra, hogy az OKK vállalta a vizsgálatok elvégzését.  Több mint 10 éves működésünk alapján bízunk benne, hogy az eredmények magukért beszélnek majd, és hozzásegítenek ahhoz, hogy minél több érintett tudomást szerezzen, és pontos, megbízható információt kapjon az egészségügyi száraz sóterápia lehetőségeiről.”

 

Képek forrása: http://www.indiso.eu/, http://www.ntshealth.com.au

 


Hasonló cikkek