Országos oktatássorozatban a makóiak filmje

Avatar

Országos oktatássorozatba került be a makói József Attila Múzeum filmje. A Virtuális Mozaik Múzeumtúra Híres magyarok című bemutatójához két filmet is forgattak, Makó két kiemelkedő szellemiségű lakosáról: József Attiláról és Galamb Józsefről.

Szikszai Zsuzsanna, az intézmény igazgatónője elmondta, bár József Attila nem makói születésű, munkásságához jelentős mértékben kapcsolódik a város, hiszen itt vált költővé, ráadásul a könyvtár és múzeum névadója, így mindenképpen tiszteletüket akarták tenni előtte – adta hírül a Rádió7.

Galamb József viszont a településen látta meg a napvilágot, még 1881-ben. Egyszerű parasztcsaládban nőtt fel, de tudását sikerre vitte. 1903-ban jutott ki Amerikába, mérnökként és konstruktőrként az ő nevéhez is fűződik a Ford Motor Company megtervezése és a Ford T-Modell megalkotása.

Ford T-Modell

A róla alkotott filmet Czibolya Kálmán és Szikszai Zsuzsanna készítette. Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógus, régész pedig a József Attiláról és Galamb Józsefről szóló oktatási anyagokhoz érdekes, játékos feladatokat, keresztrejtvényeket szerkesztett, hogy ezzel is felkeltsék a diákok érdeklődését, akik használni fogják tanulmányaik során a médiatartalmakat. A digitális világban jól használható, hasznos információk, tudáspróbát szolgáló feladatok különösen fontosnak bizonyultak a válogatás során, mert a mostani fiatal generáció számára az internet már nélkülözhetetlen és önmagában egy film nem elegendő figyelmük felkeltéséhez.

Szikszai Zsuzsanna azt is hangsúlyozta, az oktatás elősegítése mellett, a filmek megjelenése arra is jó alkalmat ad, hogy az érdeklődők megismerjék Makót és a múzeum gyűjteményét.

Az oktatássorozatot a Nemzeti Örökség Intézete és a Felelős Szülők Iskolája szervezi, a Híres magyarok bemutatója november 23-án lesz látható.

Farkas Cs. Tekla

Fotókredit: Rádió7/ A bolygóműves (2016)

 

 


Hasonló cikkek