Orvoslakást építenek Derekegyházon

Nemrég arról írtunk, hogy új fejlesztések várhatók a településen. Ma pedig részleteket tudtunk meg az egyik tervről: orvoslakással vonzanának állandó doktort a faluba.

Szabó István, polgármester a delmagyar.hu-nak elmondta, meglátása szerint jó néhány dologra szükség van, hogy csábító legyen egy kistelepülésre költözni, főleg, ha az odaérkezők családot szeretnének alapítani.

Többek között arra, hogy legyen bölcsőde, óvoda, iskola, megfelelő idősellátás, és nagyon-nagyon hangsúlyosan arra is, hogy a falunak legyen saját orvosa – nyilatkozta.

S bár az egészségügy területén sokat fejlődött Derekegyház az elmúlt években, hiszen kívül-belül korszerűsítették az egészségközpontot, beleértve számos modern eszköz beszerzését is. De helyi orvosuk még mindig nincs, helyettesítésekkel próbálják fenntartani a praxist.

Emiatt pályáztak még 2019 –ben orvoslakás építésére, melyet meg is nyertek. Összesen 13 önkormányzatnak ítéltek oda támogatást, Csongrád-Csanád megyéből csak Derekegyháza volt sikeres. A ház idén október végére fog elkészülni, akkor már be is lehet költözni.

A 381 négyzetméteres, passzív, tehát minimális energiaigényű, Makoveczi típusjegyeket viselő épület közel 270 millió forintba fog kerülni, melynek munkálataihoz a kivitelezők már hozzá is láttak. Az önkormányzat feladata az építés felügyelete.

A faluvezető azt is közölte, hogy már megkötötték az előszerződést a jelenleg helyettesítő háziorvossal.

A támogatás összege miatt sok negatívum érte különböző fórumokon a községet, hiszen ennyi pénzből rengeteg fejlesztésre és segítségre szoruló projekt célba érne, de a tervek alapján reális a ráfordítás.

Ám Szabó István is megemlítette, polgármesterként ő is meglepődött, a beruházás költségén. A szavaival élve:

Meg kell, hogy mondjam, az én állam is leesett, amikor megtudtam a végösszeget, hogy Uramisten, mi kerül ennyibe? Megismerve a konkrét tervet, tényleg minden forintnak meg lesz a helye.

A fejlesztés a Magyar Falu Program keretében valósul meg. S várhatóan pozitív irányba tereli a közösség életét.

Farkas Cs. Tekla

Forrás/Nyitókép: delmagyar.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek