Összefognak a brit könyvtárak és múzeumok

Nem mindennapi eseményre került sor az Egyesült Királyságban, az egész országban összefogtak a könyvtárak és múzeumok, hogy értékes kéziratokat mentsenek meg attól, hogy magánkézbe kerüljenek.

Többek között a British Library és a Brontë Parsonage Museum is csatlakozott ahhoz a példa nélküli kezdeményezéshez, melynek keretein belül az angliai kulturális intézmények 15 millió angol fontot kívánnak összegyűjteni, hogy ezzel a Brontë testvérek, Jane Austen és Walter Scott felbecsülhetetlen értékű kéziratai ne kerüljenek árverésre.

Az összefogás múlt hónapban kezdődött, mikor kiderült, hogy az 1939 óta elérhetetlen Honresfield könyvtár egész állományát elárverezik egy aukción a Sotheby’s-ben. A hihetetlen gyűjtemény több mint 500 kéziratot, első kiadásokat és leveleket tartalmaz, olyanokat, mint a Rob Roy Walter Scott-tól vagy Robert Burns korai, saját kezével írt versei.

Jelenleg a Sotheby’s beleegyezett abba, hogy eltolja az árverést, melynek első része júliusra volt ütemezve, hogy megfelelő mennyiségű pénz jöhessen össze ahhoz, hogy az egész könyvtári gyűjteményt föl lehessen vásárolni egyben.

Forrás: The Guardian

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek