Ősszel kezdődhet a szegedi jogi kar épületének felújítása

Ősszel kezdődhet el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kara Tisza Lajos körúti főépületének rekonstrukciója. A beruházásnak köszönhetően, amelyre a kormány 1,65 milliárd forintot biztosít, az oktatási-kutatási tér 470 négyzetméterrel növekszik – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Balogh Elemér, a kar dékánja úgy fogalmazott, a háromszáz éve szabad királyi város Szeged érdeke is, hogy a “nagy árvíz” utáni újjáépítésben fontos elemnek számító egykori leányiskola épülete visszakapja a megközelítően eredeti arculatát. Eközben bele kell simulnia a 21. századi modernségű településről és a számos nemzetközi ranglista szerint is a legjobb magyar egyetemnek számító SZTE-ről alkotott képbe – tette hozzá.

Műszaki szempontból az egyik legkomolyabb beavatkozást a pince átépítése jelenti, ahol – a könyvtárraktár felújítása mellett – büfét és fogadóteret alakítanak ki. Fölötte az aula konferenciateremként vagy kari rendezvények helyszíneként használható, a szomszédos klub pedig a hallgatói lét színtereként szolgál majd. Az aulát az első emelet magasságában lefedik, a jelenlegi folyosók mint közlekedők egy légtérbe kerülnek a teremmel.

Megújulnak a tantermek, a közlekedők, a tetőtérben dolgozói étkezdét rendeznek be, és arra a szintre kerül a modernizált épület gépészete is.
A most háromszintes épületre visszakerülő torony fölidézi az eredeti látványt, miközben alkalmazkodik az épület jelenlegi arányaihoz. Ott egy újabb iroda vagy közösségi szoba alakítható ki.
A rekonstrukció alatt, ősztől az egyetemi és az egyetemhez közeli épületekben folyik majd ideiglenesen az oktatás. A jogi kar a tervek szerint a 2020-2021-es tanév elején veheti újra birtokba a teljesen felújított és kibővített épületet.


Hasonló cikkek