Összeomolhatnak az EU-tagállamok társadalombiztosítási rendszerei a bevándorlás miatt a cseh miniszterelnök szerint

 

Ha a következő hónapokban is folytatódik a jelenlegi bevándorlási hullám az Európai Unióba, fennáll a veszélye annak, hogy összeomolhatnak a tagállamok társadalombiztosítási rendszerei – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában.

“Európa nincs felkészülve egy ilyen menekülthullám befogadására. Ha ez a következő hónapokban is folytatódni fog, az az európai társadalombiztosítási rendszerek összeomlásához vezethet” – mondta Sobotka újságíróknak. A cseh kormányfő szerint sem a menekültkvóták bevezetése, sem a schengeni határok lezárása nem jelent megoldást a problémára.

Sobotka kijelentette: “A legjobb megoldásnak azt kell tekinteni, hogy stabilizáljuk a helyzetet azokban az országokban, ahonnan menekülnek az emberek”. Kifejtette: első lépésként a biztonságpolitikai helyzetet kell stabilizálni, majd azt követően a gazdasági állapotokat is.

“A másik fontos lépés, hogy működjön a külső schengeni határ. Lehetetlen, hogy a külső schengeni határ nyitva álljon a gazdasági menekültek előtt” – hangsúlyozta Sobotka. A miniszterelnök az ellenzéki Úsvit (Virradat) mozgalom nyilatkozatára reagált, miszerint meg kellene erősíteni az ellenőrzést a cseh határokon.

“Új korlátokat állítani az Európai Unión belül ellentétes a schengeni szerződéssel, s a kormány ezt elutasítja. Nem akarunk semmiféle belső gátakat. Ez nagyon negatív következményekkel járna az egész Európai Unió működésére” – szögezte le a cseh kormányfő.

Ismételten hangsúlyozta: Prága elutasítja az Európai Bizottság által javasolt menekültkvótákat, és az a szilárd álláspontja, hogy a menekültügynek nemzeti hatáskörben kell maradnia.

 


Hasonló cikkek