Összetűzés a rendőrök és gyászolók közt Kelet-Jeruzsálemben

A rendőrök és gyászolók közti összetűzésbe torkollott a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben

Az izraeli rendőrök és a palesztin zászlókkal tüntető és rigmusokat kántáló gyászolók közti összetűzés alakult ki a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben – jelentette a helyi médiára hivatkozva  pénteken Shiri Zsuzsa, az MTI Jeruzsálemi tudósítója

A rendőrök oszlatni kezdték a palesztin zászlókkal vonuló gyászoló tömeget, és majdnem a földre esett a koporsó péntek délután Sirín Abu Aklának, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismert palesztin újságírónőjének temetési menetén Kelet-Jeruzsálemben.

A rendőrség közlése szerint a gyászoló tömeg megindulása előtt és a gyászmenet kezdetén a holttestet csütörtök óta őrző kelet-jeruzsálemi kórháznál zavargás tört ki, palesztinok kövekkel és más tárgyakkal dobálták az izraeli biztonságiakat, a rendőrök pedig tömegoszlatásba és letartóztatásokba kezdtek, állításuk szerint a temetés zavartalan lebonyolítása érdekében. A gyászmenetből hat palesztint állítottak elő.
Arab parlamenti képviselők hevesen bírálták a rendőrséget a történtekért. Többek közt Iszua Faridzs, a baloldali liberális Merec párt képviselője, és regionális együttműködésért felelős miniszter erőszakkal, és szerepének félreértelmezésével vádolta a rendfenntartókat.

A jeruzsálemi rendőrség elrabolta Sirín Abu Akla emlékét és temetését. A belbiztonsági miniszter utasításával ellentétes rendőri erőszak és a palesztin zászlók elleni szükségtelen buzgalom összetűzéshez vezetett. A rendőrség semmi tiszteletet nem mutatott a gyászolók iránt, és egyáltalán nem értette meg szerepét” – nyilatkozta az Izrael lakosságának húsz százalékát kitevő arab kisebbséghez tartozó miniszter.

Abu Aklát az óváros Jaffa-kapujához közeli Cion-hegyi keresztény temetőben helyezték örök nyugalomra, az óvárosi római katolikus templomban megtartott szertartást követően. A temetésen részt vettek az izraeli parlament arab képviselői mellett 27 ország nagykövetei a világ minden tájáról, és élőben közvetítette az arab világ médiája.

Sirín Abu Aklát szerda reggel Ciszjordánia északi részén, Dzseninben érte halálos fejlövés, amikor tűzharc tört ki a terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztin körözöttek letartóztatását megkísérlő izraeli kommandós egység és palesztin fegyveresek között. A Palesztin Hatóság vezetői Izraelt vádolják megölésével, de a boncolást végző palesztin patológus és az izraeli hadsereg vizsgálóbizottságának előzetes jelentése szerint nem világos, hogy palesztin, vagy izraeli oldalról érkező lövedék ölte-e meg az újságírónőt.

Nyitókép: izraelinfo.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek