Összművészeti fesztivált rendeznek a hétvégén Szegeden

Komolyzenei koncert, kiállítás, a város kulturális intézményeit bemutató séta, az művészeti élet és az üzleti szféra kapcsolatát erősítő kerekasztal-beszélgetés szerepel annak az összművészeti fesztiválnak a programján, melyet pénteken és szombaton rendeznek Szegeden – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint Sófi József és alapítványa tavaly decemberében elnyerte a rangos Art is Business díjat művészeti mecénás kategóriában a szegedi művészeti tehetségeknek nyújtott több mint húszéves támogatásáért.

 

Illusztráció – Szeged büszkesége: a Fogadalmi templom és a Dóm tér 2022 nyarán, a Szegedi Szabadtéri Játékokra készülve (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

Az Art is Business Egyesület, az SZTE Sófi Alapítvány és Szives Márton ütőhangszeres művész azért szervezte meg a fesztivált, hogy ezzel lehetőséget teremtsen és jó példát mutasson a térség céges és művészeti szereplőinek együttműködésére, támogassa a hazai céges mecenatúra felépülését.

Pénteken este a Szegedi Tudományegyetem művészeti karának közelmúltban felújított épületében lépnek föl a Sófi Alapítvány által támogatott, mára országos elismerést szerző művészek. A Fricsay-teremben koncertezik majd Szives Márton és Mucsi Gergő ütőhangszeres művész, akik a marimba irodalom vérpezsdítő műveit mutatják be, Kalmár Zoltán harsonaművész Dubrovay László zeneszerző egy szóló kompozíciójával lép színpadra, a Solis Consort régizenei együttes pedig előadásával a négyszáz évvel ezelőtti kasztíliai udvarokba kalauzolja el a közönséget.

 

Városi séta az összművészeti fesztivál keretében 

 

Szombaton délelőtt a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Reök-palota, az SZTE Rektori Épület, a Szegedi Szabadtéri Játékok és az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar (SZTE BBMK) által szervezett kulturális eseményeket mutatják be az érdeklődőknek egy városi séta keretében.

Kora délután a Sófi-alapítvány képzőművészeti támogatottjainak alkotásaiból nyílik kiállítás az SZTE BBMK-n. A tárlaton Deák Zsuzsanna üveg-, Tóth Alisa grafikus-, Csákány Lóránt fotó- és Vinkó Leó festőművész alkotásait láthatja a közönség május 28-ig.

 

Kerekasztal-beszélgetés Szegeden

 

Ezt követően a művészeti élet és az üzleti szféra együttműködéséről, a művészek támogatásáról, valamint a személyes kapcsolatok kialakításáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést Dubóczky Gergely, Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, valamint Sófi József részvéttelével.

 

Forrás: MTI

Nyitókép:Illusztráció – A szegedi Móra Ferenc Múzeum épülete (Fotó: SZALLAS.HU)

Kövessen minket a Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek