Össztűz alá került az afroamerikai városvezető

Lemondatná Chicago demokrata párti polgármesterét, Lori Lightfootot az egyik korábbi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Tulsi Gabbard, a Testvéri Rendőrség (FOP) nevű chicagói rendőrszervezet bizalmatlansági szavazást tartott a városvezető ellen, és élesen bírálja őt a Fekete Újságírók Országos Szövetsége is

A Chicago Tribune című amerikai napilap tudósítása szerint a rendőrszervezet, David Brown rendőrfőkapitány és első helyettese Eric Carter, valamint 200 aktív és nyugdíjas rendőr egybehangzóan a polgármester ellen voksolt a bizalmatlansági szavazáson. Az elégedetlen rendőrök elsősorban a rossz munkakörülményeket bírálták, és sajtóinformációk szerint „kiégtek, mert többször törölték a szabadnapjaikat és a 8 és fél óra helyett 12 órás műszakokat kell teljesíteniük”.

Ezen kívül Lightfoot elutasításának indokai között szerepel, hogy – a koronavírus-járványra hivatkozva – már második éve törölte a város az elesett rendőrök tiszteletére hagyományosan megrendezett Szent Júdás emlékmenetet. „Ez a döntés arculcsapásként érintette a rendőröket és az áldozatok családjait, akik megérdemlik, hogy évente lerójuk a tiszteletünket. Erre nincs mentség” – fogalmazott John Catanzara, a FOP elnöke.

„Őszintén szólva a bizalmatlansági szavazás ettől a fickótól számomra egy kitüntetés” – reagált a polgármester Catanzarára utalva. Lightfoot szerint négy éve lejárt a város és az FOP szerződése, és mint fogalmazott: „nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni és megegyezni”.

Tulsi Gabbard, hawaii politikus, a demokraták volt elnökjelölt-aspiránsa a rasszistának ítélt kijelentése miatt szólította fel Lightfoot polgármestert a lemondásra, a Fekete Újságírók Országos Szövetsége pedig ugyanezért adott ki elítélő nyilatkozatot. A város afroamerikai polgármestere ugyanis nagy felháborodást keltett szerdán, amikor bejelentette, hogy mostantól csak színesbőrű újságíróknak hajlandó interjút adni, mert a város sajtóorgánumaiban „elsöprő többségben vannak a fehérbőrűek és a férfiak”.

Lightfoot szerint a chicagói városháza sajtótestülete is „elsöprően fehér egy olyan városban, ahol a lakosok több mint fele fekete, latin, ázsiai-amerikai, vagy amerikai őslakos”. A demokrata párti politikus kijelentette: „pontosan ezért áll szándékomban előtérbe helyezni a színesbőrű újságírók megkereséseit a polgármesterré avatásom kétéves évfordulója alkalmából”.

A polgármester megnyilatkozása a demokraták körében is nagy port kavart. Tulsi Gabbard még pénteken lemondásra szólította fel Lightfootot, aki szerinte „fehérellenes, rasszista” kijelentéseket tett.

Gabbard, a Twitterre feltöltött bejegyzésében Joe Biden amerikai elnököt és más vezetőket is felszólított, hogy csatlakozzanak hozzá. „Lightfoot polgármester kirívó, fehérellenes rasszizmusa irtózatos. Felszólítom Biden elnököt, Kamala Harris-t (amerikai alelnököt) és más vezetőket, hogy csatlakozzanak hozzám és szólítsák fel lemondásra Lightfoot polgármestert” – fogalmazott Gabbard.

A Fekete Újságírók Országos Szövetsége (NABJ) közleményben bírálta a polgármestert. Mint írták: bár örömmel fogadták, hogy a  polgármester „érzékenységet tanúsított a sokszínűség hiánya miatt” a város ügyeiről tudósítók újságírók körében, de a szervezet „nem támogatja egyetlen jószándékú újságíró kizárását sem” az interjúkészítésből.

Világ tükör | PannonHírnök

Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek