Őszi összebújás egy kényelmes kanapén

Hűvös-borongós novemberi napokon különösen jólesik az embernek összekucorodni a nappali legkényelmesebb zugában, és bekuckózni magunkat egy csésze forró teával, vagy párunkkal összebújva filmet nézni… Csakhogy nem mindegy, milyen az a kanapé!

Kutatások szerint  otthonunk berendezésekor a legelső elemek között választjuk ki a kanapét, sőt, tízből hatan a kanapé stílusához igazodva rendezik be az egész szobát. Hiszen előreláthatólag sok időt töltünk majd el itt.

Milyen tényezőkön múlik a kellemes időtöltés kedvenc kanapénkon?

Fontos a légáramlat, de még a fényviszonyok is, ezért az ajtók és ablakok elhelyezkedését is érdemes figyelembe venni egy ilyen fontos döntéskor. Ám a leglényegesebb: maga az ülő- és fekvőalkalmatosságnak is használható bútordarab, amelynek a mérete, puhasága és még az anyaga is meghatározhatja a helyiség hangulatát.

may bt kanapé

Ügyeljünk arra, hogy az ülőgarnitúra sose legyen az ajtónak háttal. Ajánlatos úgy elhelyezni, hogy onnan az egész helyiség jól belátható legyen, hiszen a nappali a család társasági életének központja, ide ültetjük a vendégeinket is. Fontos az is, hogy beszélgetés közben egymásra, illetve egymás szemébe tudjunk nézni.

A megfelelő kanapé, ülőgarnitúra kiválasztása még az életkorunktól is függ.  Az Apartment Therapy által készített felmérése szerint az 35-50 éves korosztály a nagyobb méretű ülőhelyeket részesíti előnyben, a fiatalabb generáció ezzel szemben a kisebb, könnyen mozdítható bútordarabokat kedveli.

may bt nappali, kanapé

Egy modern otthonban a tágas tereké a főszerep

Napjainkban a nyitott terek és a nagy, tágas nappalik az igazán modernek és egyre inkább közkedveltek. A nagy nappalik központi eleme épp az ülőgarnitúra, ezért nem ajánlott közvetlenül a falnál elhelyezni.

“Manapság a bútorgyártók számolnak azzal, hogy a kanapé központi helyre kerül a szobában. A modern kanapék minden szögből mutatósak, így többféleképpen is elhelyezhetőek a térben.” – ad rövid összefoglalást  a trendekről Ambrózai Zsuzsanna, a hazai mabyt.hu bútor webáruház munkatársa.

 kanapé, teázás

Ha kicsi a lakásunk, az sem probléma. Egy kisebb nappaliban is jól mutathat a kanapé, ha a sarokban vagy a falnál helyezzük el, viszont ebben az esetben kerüljük a feltűnő színű kanapét.

Helyette válasszunk inkább vintage stílusút világos színekben vagy valódi bőr kanapét, amely igazi luxus hatást kelt. Kisebb tér esetén egyébként is érdemes a minőségi bútorokra jobban odafigyelni, különösen egy nappali szobában, amely lakásunk arculatát, s akár napi hangulatunkat is nagyban meghatározza.

 

Képek forrásai: www.mabyt.hu, http://www.shutterstock.com/


Hasonló cikkek