Osztrák gázrobbanás – Horvátországban és Szlovéniában egyelőre nem okozott fennakadásokat a gázszolgáltatásban az ausztriai robbanás

Horvátországban és Szlovéniában egyelőre nem okozott fennakadásokat a gázszolgáltatásban a legnagyobb ausztriai földgázelosztó, a baumgarteni gázterminálon történt robbanás – közölte a helyi sajtó kedden.

    A horvát média nem hivatalos értesülései szerint a horvát földgázellátás nincs veszélyben, mert a raktárak tele vannak. A horvát gázimport nagyrészt a horvát-magyar gázvezetéken érkezik az országba, pontosabban Drávaszerdahely-Donji Miholjac nemzetközi gázvezetéken – írták a lapok.
A szlovén Plinovodi gázszolgáltató vállalat a sajtónak úgy nyilatkozott, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások a gázszolgáltatásban és a helyzet egyelőre stabil.
Hozzátették: az osztrák korlátozások miatt, Szlovénia részben rákapcsolódott az olasz Grozia terminálra.
Az alsó-aisztriai baumgarteni gázterminálon keresztül érkezik Szlovéniába az ország földgázszükségelt nagy része.

Szlovénia nem rendelkezi földgázzal, ezért teljes mértékben a behozataltól függ. A legtöbb földgázt Oroszországból (42 százalékot), Ausztriából (35 százalékot) és Algériából (16 százalékot) importálja.

   A keddi robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

Vélemény, hozzászólás?