Osztrák kancellár: szorosabb pórázra kell fogni az oltatlanokat

Új járványügyi szigorítások léptek életbe hétfőn Ausztriában. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők még negatív PCR-teszttel sem látogathatják a vendéglátóhelyeket, sportlétesítményeket, szépségipari szolgáltatókat, illetve nem látogathatnak olyan rendezvényt, ahol huszonötnél többen gyűlnek össze. A munkavégzéshez is legalább negatív PCR-teszt szükséges-olvasható az euronews. cikkében

Ausztriában gyorsan terjed a koronavírus delta variánsa, szombaton közel tízezer új fertőzést jelentettek. Az átoltottság a nyugat-európai országok átlagához képest alacsony, 63%. Az oltatlanokra vonatkozó új korlátozások legalább az év végéig tartanak majd.

– Javítanunk kell az átoltottsági rátát – mondta az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg. – Ehhez szorosabb pórázra kell fogni az oltatlanokat.

A regionális utazási korlátozásokat ugyanakkor kivezették, mert nehezen ment a betartatásuk. Az új szigorítások nem csak az osztrák állampolgárokat érintik, hanem a turistákat is, hiszen védettségi igazolvány nélkül a szállodák szolgáltatásait sem lehet igénybe venni. Ugyanakkor Ausztria reménykedik abban, hogy a síszezon nem marad el, szakértők látni vélik a fényt az alagút végén.

– Azt feltételezzük, hogy a számok tovább nőnek, a pozitív tesztek számnak emelkedését a kórházba kerülők száma is követi – mondta az Euronewsnak Niki Popper, a Covid Forecast Consortium szakértője. – Még nincs elég ember beoltva, de az látszik, hogy nem vagyunk messze attól a ponttól, amikor más országokhoz hasonlóan itt is átfordul a helyzet, a korlátozások és a megfelelő átoltottság együttes hatásaként.

A korlátozások bejelentése után az osztrákok megrohanták az oltópontokat, szombaton 32 000 oltást adtak be.

Forrás: euronews

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek