Öt éve nem volt ilyen kevés munkanélküli az országban

munkanélküliség

Éves szinten több mint tizedével, mintegy 345 ezerre csökkent a munkanélküliek száma Szlovákiában 2014 utolsó negyedévében, ez öt éve a legalacsonyabb szám – derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által pénteken közzétett adatokból.

A SÚSR adatai szerint Szlovákiában 2014-ben folyamatosan csökkent a munkanélküliek aránya is. A munkanélküliségi arány az egész év átlagát tekintve 13,2 százalékos volt 2014-ben, az utolsó negyedévet tekintve pedig 12,6 százalékot tett ki. Az éves csökkenés az előbbinél 1, a másodiknál pedig 1,6 százalékpontos volt.

A munkanélküliek számának csökkenését Szlovákiában tavaly leginkább a tartósan, vagyis az egy évnél hosszabb ideje munka nélkül lévők számának és arányának egyidejű csökkenése befolyásolta. A tartós munkanélküliek kategóriájába soroltak száma tavaly éves szinten több mint 42 ezerrel, 222 ezerre csökkent, s így arányuk – a munka nélkül lévők összlétszámához viszonyítva – 64,5 százalékra esett, ami 3,9 százalékponttal volt kevesebb, mint 2013 végén.

Tavaly Szlovákia nyolc megyéje közül az összesben csökkent munkanélküliek száma és a munkanélküliségi arány is. Az előbbi a legnagyobb mértékben, 17,5 százalékkal a trencséni megyében, az utóbbi a legnagyobb arányban, 2,9 százalékponttal Kassa megyében.

Megmaradtak ugyanakkor a régiók között már hosszú ideje fennálló jelentős különbségek. A munkanélküliek számát és a munkanélküliségi arányt tekintve 2014-ben is a kelet-szlovákiai Eperjes megye, illetve a viszonylag jelentős arányban, mintegy tizedrészt a magyarok által is lakott Besztercebánya megye mutatta ki a legmagasabb számokat, szöges ellentétben Pozsony megyével, ahol a munkanélküliségi arány huzamosabb ideje töredéke az országos átlagnak.

 

Vélemény, hozzászólás?