Ötletes, házilag készített macskajátékok

A macskák kényelmes, nagyon kíváncsi állatok. Az áruházak olyan macskajátékokat kínálnak, amelyek közül sok némi kreativitással otthon, házilag is elkészíthető.

Macskadoboz kartonokból

A cicák a nap nagy részében – a kutatások szerint átlagosan 18 órát – alszanak. Nem csoda, hogy ha bemész egy kisállat-kereskedésbe, akkor a termékek nagy része erre alapszik. Rengeteg macskaágyat láthatsz, amelynek többsége kész várat képez kedvenceid számára.

Ha meg szeretnéd spórolni ezt a kiadást és egy kis kreatív kikapcsolódásra vágysz, akkor nem lesz másra szükséged, mint néhány kartondobozra. A doboz oldalát ízlésed szerint dekorálhatod. Akár rajzolhatsz rá, vagy ami még ennél is egyszerűbb, hogy csomagolópapírt ragasztasz az oldalaira.

Mielőtt azonban ezt megtennéd, vágj egy akkora lyukat az oldalára, hogy a cicád kényelmesen be tudjon mászni. A nyílást bármilyen formában – kör-, négyzet-, trapézalakban is – vághatod, lényeg, hogy ne okozzon neki gondot bemászni a dobozba. A doboz belsejét béleld ki, hogy kényelmes legyen számára. Erre alkalmazhatsz régi, már nem használt ruhákat, vagy akár báránybőrt is.

Ha a doboz oldalait teljesen kimetszed, akkor egy régi pólót ráhúzva ugyanezt az eredményt érheted el. Így a ruhád nyakrésze lesz az ajtaja, amelyen könnyedén fog közlekedni.

Minél több dobozt csinálsz cicádnak, annál vonzóbb, érdekesebb lesz számára. A dobozokat helyezd egymás mellé vagy akár össze is ragaszthatod őket pillanatragasztóval vagy ragasztópisztollyal. Hidd el, imádni fogja!

Függőágy a macskádnak

Még ennél is egyszerűbb fekhelyet készíthetsz kedvenced számára egyszerű ruhaanyagból. Fogj egy nagyobb törlőrongyot vagy vágj ki egy régi ruhadarabból egy akkora darabot, hogy cicád könnyen bele tudjon feküdni. A négy sarkába vágj egy kisebb lyukat, majd húzz át rajta egy felfogatásra alkalmas eszközt. Ez lehet madzag, gyorskötöző, de beszerezhetsz hozzá tépőzár szalagot is, amellyel még könnyebben fel fogod tudni akasztani.

 macskaagy.jpg

Ha megvagy, válassz ki egy olyan helyet, ahova négy sarkát könnyedén felfüggesztheted – ez lehet egy szék, vagy bármely tárgy, ami megtartja a szerkezetet. Akár kombinálhatod az előző bekezdésben tárgyalt macskadobozzal is. Ez esetben nagyobb lyukat vágj a doboz oldalára, hogy a cica kilásson belőle és egy kis lyuk bemetszésével fogathatod fel az anyagot.

Macskajáték gurigákból

Mint említettem, a cicák kíváncsi állatok. Ha többen vannak biztosan te is láttad már az ajtó alatti résen egymással játszani őket. Ugyanezt a játékot biztosíthatod számukra papírgurigák összefogatásával. Gyűjt össze minél több gurigát és építs belőlük tornyot – minél magasabb és szélesebb, annál nagyobb érdeklődést fog belőlük kiváltani. A gurigákat egyszerűen ragasztószalaggal is összefoghatod, talán egyben ez a legstabilabb megoldás is. A cicáid odalesznek érte!

Macskakaparó, dörgölőző egyszerűen

Minden macska szereti a körmeit olyan helyen koptatni, ahol a gazdik nem szeretnék azt. Jómagam ezt legtöbbször az ágy oldalában történő dagasztásban veszem észre. A következő ötlettel kiküszöbölheted ezt a kellemetlen szokást.

Vegyél egy tetszőleges méretű és mintázatú egyszerű lábtörlőt és felülettől függően helyezd el arra helyre, ahol a cicád ezt a rossz szokását alkalmazza. Ha ez valamelyik bútordarab, akkor kartonra való ragasztással egyszerűen kitámaszthatod, de a tépőzáras lehetőség itt is adott. A cicád sokkal nagyobb élvezettel fogja használni a lábtörlőt, főleg, ha beledörzsölsz egy kis macskamentát.

A cicák imádnak hízelegni. Kevesen tudják, de a szájuk bizonyos felületekhez való dörzsölésénél tulajdonképpen megjelölik azt a helyet, ahol ezt teszik. Ez egyfajta kommunikáció a társaik felé. Persze élvezet is van benne! Ennek tudatában, ha fogsz egy sűrű, puha kefét, majd annak hátuljára tépőzárat ragasztasz és felhelyezed oda, ahol a legtöbbször szokott dörgölőzni, biztosan hálás lesz érte!


Hasonló cikkek