OTP Bank Románia veszteséges első negyedévet zárt

Az OTP Bank Romániának 24 millió lej vesztesége volt az idei első negyedévbe

Az OTP Bank Romániának 24 millió lej (1 lej 76,87 forint) vesztesége volt az idei első negyedévben, amit főként kockázati költségek magyaráznak – közölte pénteken az OTP romániai leányvállalata.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint a működési eredmény 2022 első negyedévében elérte a 35 millió lejt. Ez az érték többszöröse az előző év hasonló időszakának működési eredményéhez képest, de 4 százalékkal alacsonyabb 2021 utolsó negyedévéhez viszonyítva.

A működési kiadások növekedésében a betétbiztosítási és szanálási alapokba történő éves befizetések játszottak jelentős szerepet, amelyeket teljes egészében az első negyedévben számoltak el. Ezeket a hozzájárulásokat kiszűrve a működési eredmény több mint 70 százalékkal emelkedett 2022 első negyedévében 2021 utolsó negyedévéhez képest.

2021 első negyedévéhez viszonyítva a költségek emelkedésének nagyobb része a bank 2019-ben elindított növekedési stratégiájával magyarázható, ennek megfelelően számos fejlesztés és beruházás történt. Emellett éves viszonylatban 3 százalékkal bővültek a személyzeti költségek.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy a kamatbevételekhez hasonlóan a hitel- és betétállomány folyamatos növekedését tapasztalták, ez nem valósulhatott volna meg jelentős kiadások nélkül.

A nettó kamatbevétel 31 százalékos növekedést mutat, és elérte a 147 millió lejt. A negyedéves dinamikát a teljesítő hitelállomány 4 százalékos növekedése, valamint a nettó kamatmarzs előző negyedévhez viszonyított 19 bázispontos javulása segítette.

Éves összevetésben a teljesítő hitelek állománya 22 százalékkal nőtt az első negyedévben, amit főként a vállalati hitelek, valamint az ingatlanhitelek 6 százalékos és a személyi hitelek 12 százalékos bővülése segített. Az árfolyamszűrt betétek állománya 8 százalékkal nőtt az előző év első három hónapjához képest.

A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 18,5 milliárd lejt, ami 18 százalékos növekedés 2021 márciusához képest.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek