Ötven évesek lettek

Fotó: Mocsári László
Fotó: Mocsári László

Megtartotta 50 éves jubileumi hangversenyét a Miskolci Szimfonikus Zenekar hétfőn este. A teltházas koncert érdekessége, hogy a régi helyszínen, azaz a Miskolci Nemzeti Színházban került rá sor és felcsendültek azok a darabok, amiket az 50 évvel ezelőtti első hangversenyen játszott az együttes.

Az est folyamán elhangzott Erkel: Hunyadi László- nyitány, Liszt: Magyar fantázia,

Beethoven: V. „Sors” szimfónia.

A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat, ezért ráadás darabként Liszt Ferenc 104. Petrarca-szonettje is megszólalt. A zenekart Győriványi Ráth György vezényelte, zongorán közreműködött Réti Balázs.

Győriványi Ráth György Fotó: Vona Ildikó
Győriványi Ráth György
Fotó: PannonHírnök/Vona Ildikó

A Miskolci Szimfonikus Zenekar 84 hivatásos zenészből áll. Munkájukat a város Nívódíjjal és Múzsa Különdíjjal ismerte el, majd koncertmesterük kapott Reményi Ede-díjat. Kovács László, aki 30 éven át volt az együttes karmestere- később művészeti vezetője- 2013 óta a Magyar Érdemrend tiszti keresztjének birtokosa.

Nehézséggel teli évad áll a zenekar mögött, ám az 50 éves jubileumi koncertre már megújult vezetői gárdával és reményekkel telten készültek a tagok, aminek eredménye meglátszott a produkción is. Eleinte még érezhető volt a feszültség a zenekari teljesítményen, ám Réti Balázs ámulatba ejtően virtuóz zongorajátéka és Győriványi Ráth György határozott vezénylése hamar meghozta az eredményt: a zenészek egyre felszabadultabbá váltak, egyre szebb és tisztább hangszeres szólókat hallhattunk, a Beethoven szimfónia III. tétele pedig már igazi az örömzenélés volt.

Boldog születésnapot Miskolci Szimfonikus Zenekar!


Hasonló cikkek