Ötvennyolc éves vonat futott be Kiskunmajsára

Ötvennyolc éve állították szolgálatba az első NOHAB dízelmozdonyt Magyarországon. Egy ilyen típusú vonat érkezett be a napokba a kiskunmajsai állomásra.

A vasút- és vonatbarátok örömére egy NOHAB mozdony vontatta szerelvény hozott zúzottkövet a napokban a majsai vasútállomásra. A hatalmas mennyiségű követ a Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza vasúti szakaszon hétfő óta pályakarbantartás során használják fel.

A Mávinform közlése szerint a vonatok Baja és Kiskunhalas, illetve Kiskunfélegyháza és Kecskemét között módosított menetrend szerint járnak, az átszállások miatt hosszabb az eljutási idő. A munkálatok során a vasútvonal által érintett településeken több vasúti átjárót is felújítanak, ahol teljes pályás lesz az út­lezárás.

A svéd Nydqvist & Holm AB gyártotta mozdonyok egy MÁV-tender révén kerültek Magyarországra. A sorozat első két mozdonya 1963 májusában állt menetrend szerinti szolgálatba, amelyik egyike, az M61.001-es számú – azaz az első „magyar NOHAB” – álldogált a majsai állomáson. Hazánkba ebből a típusból 1963–64-ben összesen 20 darabot szállítottak le, amelyekből már csak néhány üzemképes. A 001-es mozdonyt a MÁV Nosztalgia Kft. vette át 2000-ben, azóta a dízelmozdonyt újrafestették és üzemképessé tették – írta meg a BAON.

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek