Palóc határkeresztet állítottak a szlovák-magyar határon

A kalondai székhelyű Pro Kalondiensis Polgári Társulás szervezésében került sor a palóc határkereszt elkészítésére és felállítására,  a szlovák-magyar határon, a Nógrád megyei Ipolytarnóc és a losonci járásban lévő szlovákiai Kalonda között 

A rendezvény fővédnöke Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. További védnökök Skuczi Nándor, Nógrád megye Közgyűlése elnöke, és Csúsz Péter, Besztercebánya megye elnöki megbízottja volt.

A szervezők elmondása szerint az esemény célja az volt, hogy a történelmi Nógrád több mint 50 településének magyar polgármesterei, magyar önkormányzati képviselői, civil egyesületei az Ipoly és a Dobroda völgyéből közösen állítsanak egy olyan kettős keresztet, amelyet közösen ácsoltak az egyes településekről összegyűjtött egy-egy darab faanyagból.

Ezekből a gerendákból, deszkákból, egyéb faanyagból állítjuk össze a keresztet a határon, pár méterre attól a ponttól, ahonnan valakik, valamikor határfolyóvá degradálták a „hajózható” Ipoly folyót.

A rendezvény küldetése, hogy egy regionális szintű eseménnyel üzenjenek a térség magyarságának, hogy ha összefognak, megmutatják összetartozásuk erejét, azzal világossá válnak az ebben rejlő jövőbeni lehetőségek, valamint alkalmat teremtenek közös jövőjük irányítására.

“A történelem nem ért véget és nekünk jogunk, sőt kötelességünk azt alakítani itt, Nógrádban, az Ipoly völgyében is.”

olvasható Papp Sándor, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnökének közleményében.

Forrás: körkép.sk

 


Hasonló cikkek