Pályázat elektromos rásegítésű kerékpárokra

Avatar

Szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon sajtótájékoztatón jelentették be az illetékesek, hogy a kormány egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására. A pályázattal maximum 150 000 forint összegű támogatást nyerhetnek el magánszemélyek, legfeljebb 900 000 forintos kerékpárok vásárlásához.

A Magyar Kerékpárosklub a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel karöltve még a nyáron kezdeményezte, hogy az elektromos autók és robogók mellett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlását is támogassa az állam.

Mi az a pedelec?

Az elektromos rásegítésű (pedelec) kerékpárok a hagyományos kerékpároknál nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé az idősebb korosztályok számára is, de hasznos lehet például a munkahelyre történő napi ingázásban, továbbá a domborzati viszonyok jelentette akadályok leküzdésében is. A pedelec bringákon a 25 km/óra eléréséig egy (átlagosan) 250 W teljesítményű motor segíti a tekerést. A rásegítés nem váltja ki a pedálozást, így a pedelecek is biztosítják a napi testmozgást.

Október végétől lehet pályázni

A keddi sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy várhatóan október végétől lehet pályázni a támogatásra. Az újságírók kérdéseire Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Révész Máriusz kormánybiztos, Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke és Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke válaszolt.

Többek között megtudtuk, hogy az elektromos kerékpárok elterjedése nyomán Nyugat-Európában átlagosan megháromszorozódott a kerékpárral megtett utazások távolsága. Azokon a helyeken is segíthetnek az elektromos kerékpárok, ahol a domborzat eddig akadályt jelentett. „Akik Budán a munka után tekernek majd haza, a Tour de France versenyzőnek érezhetik magukat elektromos kerékpáron, mert nagyon könnyen feljuthatnak az otthonukba” – fogalmazott Kaderják Péter.

Magyarország az első kelet-európai ország, ahol ilyen támogatást bevezettek. Tavaly körülbelül 3500 pedelecet vásároltak Magyarországon, s ez a szám a támogatással megduplázható” ‒ mondta a kormánybiztos.

Halász Árontól, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettesétől megtudtuk, hogy a pedálszenzoros kerékpárok rásegítése a pedál kis szögű elmozdításánál kapcsol be, míg a korszerűbb nyomatékszenzoros technika a kifejtett erőt érzékeli és aszerint segít.

A pályázatot lebonyolító ITM háttérintézményének (IFKA Nonprofit Kft.) elektronikus úton, a kereskedőkön keresztül kell majd benyújtani a dokumentumokat.

Walter Béla


Hasonló cikkek