Pán Péter sötét oldala

J. M. Barrie első vázlatában Pán Péter sokkal kellemetlenebb alak volt, mint a későbbi változatokban.

Pán Péter az a fiú, aki sohasem nő fel, egy szerethető figura, aki generációnyi gyereket győzött meg arról, hogy az álmok képesek valóra válni. Azonban a szerző eredeti kéziratában, a Pán Péter és Wendy-ben a szereplő egy sötétebb oldala is felbukkant.

A rajongók beleolvashatnak a múlt héten megjelent, eddig kiadatlan kéziratba, mely tartalmazza az író megjegyzéseit és javításait. Az is kiderül, Barrie hogyan finomhangolta Pán Péter karakterét, hogy kevésbé fessen negatív képet róla.

Jessica Nelson, a könyv szerkesztője elmondta, hogy a kéziratban történő karakterváltozás Marry Shelley eredeti Frankentsein verziójára emlékezteti, hiszen abban is a teremtmény korábban kevesebb emberi érzelemmel rendelkezett, jóval sötétebb volt. Állítása szerint az új kiadványt kézben tartani a második legjobb dolog az eredeti kézirat megérintése után, melyet jelenleg a New York-i közkönyvtárban lehet megtalálni.

Csupán ezer darabot jelentett meg a kéziratból az SP Books, melynek 140 dollárba kerülnek és tartalmaznak 21 teljes oldalas illusztrációt. A bevétel néhány százaléka a Great Ormond Street kórházat illeti meg, mivel a szerző rájuk hagyta a jogokat a halála után.

 

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek