Pánik az olajpiacon: mutatjuk, mi várható!

Az elmúlt napok olajpiaci eseményei nem kell, hogy pánikra adjanak okot, és teljesen racionális ami történt, hiszen a kereslet nem volt képes a kínálattal lépést tartani, emellett pedig a tárolókapacitások csökkenése és drágulása is hozzájárult az olajár összeomlásához, mondta Howard Marks milliárdos befektető a CNCB-nek. Marks szerint az idei évre szóló távolabbi lejáratú határidős árak, valamint a jövőre lejáró kontraktusok normalizációt vetítenek előre az olajpiac számára – írja a Portfolio.

A globális pénzügyi piac az amerikai típusú olaj héten látott összeomlásától visszhangzott, aminek kapcsán újabb aggodalmak merültek fel az amúgy is sokat ostromolt palaolaj iparral szemben. Howard Marks szerint a legnagyobb komplikációt az okozza, hogy az olaj tárolásának van költsége és a tárolók kapacitásai végesek. Jelenleg szűkösek a tárolókapacitások, emiatt pedig drágák is, ezért nem éri meg most olajat venni és eltárolni, hiszen a tárolás költsége meghaladja az olaj árát.

A májusi lejáratú határidős WTI 100 százalékot zuhant hétfőn, egészen -37,6 dollárig, ami lényegében az jelentette, hogy az eladók fizettek azért, hogy a vevők elvigyék az olajat. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy egy határidős olajkontraktus ára negatív tartományba került. A kedden lejárt májusi határidős WTI végül 10 dolláron zárt, a júniusban lejáró kontraktus pedig 13 dollár környékén mozog. Az északi-tengeri Brent 7,4 százalékos emelkedéssel hordónkénti 20,5 dolláron forog.

Az elmúlt időszakban drasztikusan visszaesett az olaj kereslete, mivel a világválság óriási ütést mért a globális gazdasági aktivitásra. Miközben az OPEC és szövetségesei a hónap korábbi részében történelmi megállapodást kötöttek az olajtermelés napi 9,7 millió hordóval való visszavágásáról, az egyezség szerint ez csak május 1-től lép életbe. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a kínálat csökkentése kevés lesz a keresleti oldal és a kínálati oldal egyensúlyának helyreállításához. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint áprilisban átlagosan napi 29 millió hordóra, így 1995-ös szintre eshet vissza a kereslet.

Az olajtermelést nem lehet leállítani, mivel a néhány kút termelése függ a nyomástól, így egy leállítás komplikációkhoz vezethet. Szóval a földből feljövő olaj mennyisége meghaladja fogyasztáshoz szükséges mennyiséget – mondta Marks.

A figyelem az olajpiaci helyzet miatt az amerikai palaolaj kitermelőkre került, amelyek egyik oldalról a csökkenő kereslettel, másik oldalról a fogyó tárolókapacitásokkal küzdenek, így már olyan helyzet alakult ki, hogy a kétségbeesett olajcégek fizetnek a kereskedőknek, hogy vigyék el az olajat. Ennek ellenére már megmutatkoznak a jelei a helyzet enyhülésének is, hiszen az erre az évre szóló távolabbi lejáratú határidős olajárak átlaga 20 dollár környékén mozog, a 2021-ben lejáró kontraktusok ára pedig jelentősebb visszapattanást jelez előre, az átlagos hordónként ár közel 30 dolláros. Marks észrevétele szerint ezekben az árakban racionalitás látszik.


Hasonló cikkek